Γυμναστική: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να την αποφύγετε
Η τακτική σωματική άσκηση αποτελεί πυλώνα της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς μας προστατεύει από πληθώρα χρόνιων παθήσεων.
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβικής σωματικής άσκησης μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75 λεπτά αεροβικής σωματικής άσκησης υψηλής έντασης σε εβδομαδιαία βάση.
Υπάρχουν ωστόσο «αντενδείξεις» ακόμη και για τη γυμναστική, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές.
1. Έχετε πυρετό
Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα που υποδεικνύει ότι το ανοσοποιητικό σας πασχίζει να καταπολεμήσει κάποια λοίμωξη (π.χ. γρίπη) ή άλλη ασθένεια, επομένως η σωματική καταπόνηση από τη γυμναστική θα κάνει τη «δουλειά» του πιο δύσκολη. Επίσης, όταν έχετε πυρετό ανεβαίνει η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος και με τη σωματική άσκηση θα την ανεβάσετε ακόμη περισσότερο, πράγμα που θα πρέπει να αποφύγετε.
2. Τρέξατε σε μαραθώνιο
Αν πρόσφατα συμμετείχατε σε κάποια απαιτητική αθλητική εκδήλωση, όπως ένας μαραθώνιος, θα πρέπει να δώσετε στο σώμα σας τον απαιτούμενο χρόνο να αναρρώσει. Καλό θα είναι λοιπόν να απέχετε για μερικές ημέρες από την έντονη άσκηση και να προτιμήσετε το περπάτημα, τη γιόγκα ή το ποδήλατο για να παραμείνετε σε κίνηση χωρίς να κουραστείτε επιπλέον.
3. Αντιμετωπίζετε κάποιο τραυματισμό
Ο πόνος είναι το «σήμα» που στέλνει το σώμα σας για να σας ειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μην τον αγνοήσετε λοιπόν πιστεύοντας ότι η γυμναστική θα σας βοηθήσει να επανέλθετε πιο γρήγορα. Ανάλογα με το ακριβές σημείο του τραυματισμού, μπορείτε να αναδιαμορφώσετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας ώσπου να αναρρώσετε πλήρως. Αν, για παράδειγμα, αντιμετωπίζετε έναν τραυματισμό στο χέρι μπορείτε να κάνετε ελαφρύ περπάτημα μέχρι να υποχωρήσει τελείως ο πόνος ή αν ο τραυματισμός εντοπίζεται στα πόδια μπορείτε να κάνετε για μερικές ημέρες μόνο ελαφριές ασκήσεις με βαράκια.
4. Είχατε μια πολύ δραστήρια ημέρα
Αν κάνατε μια μεγάλη βόλτα με τον σκύλο, φροντίσατε για πολλή ώρα τον κήπο σας ή κάνατε τις δουλειές του σπιτιού δεν είναι απαραίτητο να πιέσετε τον εαυτό σας να πάτε και στο γυμναστήριο. Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας «μετράει» στη συνολική σωματική σας άσκηση μέσα στην ημέρα και οι υπερβολές μπορεί να σας οδηγήσουν στον πόνο ή στην υπερβολική κούραση.
5. Νιώθετε εξάντληση
Αν νιώθετε απλώς πεσμένοι λίγη σωματική δραστηριότητα θα σας τονώσει και θα σας φτιάξει τη διάθεση. Από την άλλη, τις ημέρες που νιώθετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν εντελώς, καλό είναι να απέχετε από τη γυμναστική, καθώς είναι πιο πιθανό να κάνετε λάθη που θα σας οδηγήσουν σε τραυματισμούς.
6. Κάνατε πρόσφατα χειρουργείο ή μωρό
Ακόμη κι αν ο γιατρός έχει δώσει έγκριση να γυμναστείτε μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή έναν τοκετό, δεν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να γυμναστεί αν δεν νιώθετε ακόμη έτοιμοι. Το σώμα ξέρει τι χρειάζεται και μπορεί αυτό να είναι η ξεκούραση. Για να αποφύγετε την καθιστική ζωή και να παραμείνετε δραστήριοι, κάντε απλά καθημερινά πράγματα, όπως το να πάτε με τα πόδια για ψώνια αντί να πάρετε το αυτοκίνητο ή να ανεβείτε τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ.
Πηγή: Reader’s Digest
Δείτε κι αυτό:
Σωματική άσκηση & ψυχική υγεία: Τα είδη και η διάρκεια που ωφελούν περισσότερο τη διάθεση
Ποια είδη γυμναστικής «χαρίζουν» επιπλέον χρόνια ζωής
Ποια γυμναστική τονώνει περισσότερο τον μεταβολισμό
Πέντε τρόποι να μειώσετε τους μυϊκούς πόνους μετά τη γυμναστική