ΥΓΕΙΑ

Η μηνιγγίτιδα Β κάνει την επανεμφάνισή της και οι ειδικοί προειδοποιούν

Ένα ακόμη κρούσμα μηνιγγίτιδας προκαλεί αναστάτωση σε γονείς και καθηγητές, που καλούνται να κινητοποιηθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησε με ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό, με πρωταγωνιστή ένα 13χρονο αγόρι από τη Σκύρο.

Ο μικρός μαθητής, ο οποίος διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου B πριν λίγες ημέρες, είναι το πιο πρόσφατο «θύμα» της ύπουλης νόσου. Αυτή τη στιγμή το παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, καθώς οι θεράποντες ιατροί που το παρακολούθησαν το έκριναν απαραίτητο. Παράλληλα, αναβλήθηκε προληπτικά για δυο ημέρες η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σκύρου, προκειμένου να μη σημειωθούν παρόμοια περιστατικά.

Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί μια νόσο που μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσα από καθημερινές δραστηριότητες, ενώ ο βήχας ή το φτάρνισμα αρκούν για τη μετάδοσή της. Για τον λόγο αυτόν, έχει κριθεί απαραίτητη η άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.

Το εν λόγω περιστατικό προβληματίζει, αποδεικνύοντας πως ακόμη αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για την πρόληψη του φαινομένου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αρκετά παιδιά στη χώρα μας έχουν νοσήσει, με τραγική δυστυχώς κατάληξη για κάποια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους οκτώ μηνών από μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά μηνιγγίτιδας σε όλη τη χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή και Τρίπολη.

Η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Μπορεί η μετάδοση και η εξάπλωση της μηνιγγίτιδας να πραγματοποιούνται εύκολα, ο εντοπισμός της όμως αποτελεί δύσκολη υπόθεση, ακόμη και για τους ειδικούς. Αυτό συμβαίνει διότι τα συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξή της μοιάζουν πολύ με αυτά της απλής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό και φωτοφοβία. Γι’ αυτό και η μηνιγγίτιδα Β χαρακτηρίζεται «ύπουλη» και θεωρείται μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους.

Δύναται να προκαλέσει μόνιμες σωματικές και νοητικές αναπηρίες, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Αναγκαίος ο άμεσος εμβολιασμός παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας

Όλα τα παραπάνω τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης, αλλά και της πρόληψης. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας. Στη χώρα μας το εμβόλιο είναι διαθέσιμο από το 2013 για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Πιο συγκεκριμένα, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Προκειμένου να μη δούμε ανάλογα περιστατικά και να βοηθήσουμε στον αποκλεισμό της μετάδοσης της νόσου, η ενημέρωση είναι απαραίτητη. Πόσο μάλλον με την έναρξη της σχολικής χρόνιας, που τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται και υπογραμμίζουν πως οι γονείς πρέπει να δράσουν υπεύθυνα και να λάβουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved