Νόσος του Crohn: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε
Όταν τα συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι σε έξαρση, οι περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι συνιστούν να αποφεύγονται οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και οι τροφές που είναι ευρέως γνωστό ότι ερεθίζουν το έντερο, όπως τα πικάντικα φαγητά.
Δείτε μία λίστα με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:
Αναψυκτικά
Πρέπει να αποφεύγονται κυρίως:
- Tα αλκοολούχα ποτά
- Τα ποτά με καφεΐνη
- Τα ποτά με γλυκαντικές ουσίες ή ζάχαρη
Όλα τα παραπάνω θα εντείνουν τα συμπτώματα της διάρροιας όταν το άτομο βρίσκεται σε περίοδο της έξαρσης των συμπτωμάτων.
Ψωμί και άμυλο
Ενώ πολλές διατροφές περιλαμβάνουν τροφές ολικής αλέσεως, καλό είναι κατά όσοι πάσχουν από τη νόσο του Crohn να τα αποφεύγουν. Ολικής αλέσεως μπορεί να είναι τα εξής προϊόντα:
- καστανό ή άγριο ρύζι
- δητριακά
- κινόα
- ψωμί, κράκερς και ζυμαρικά
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να περιέχουν έξτρα φυτικές ίνες.
Αυτά είναι:
- Τα τυριά που περιέχουν ξηρούς καρπούς ή σπόρους
- Τα γιαούρτια που περιέχουν φλούδες φρούτων, όπως τα ολόκληρα μούρα, κεράσια ή φράουλες
Το να καταναλώνετε άλλα γαλακτοκομικά πέρα από τα παραπάνω μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματά σας, καθώς προσφέρουν στον οργανισμό σας περισσότερο ασβέστιο.
Λιπαρά
Κάποιες πηγές λιπαρών μπορεί να περιέχουν φυτικές ίνες. Οι λιπαρές τροφές που είναι καλό να αποφεύγετε είναι:
- η καρύδα
- οι ξηροί καρποί
- οι σαλάτες με dressing καρπών
- τα ακατέργαστα φρούτα
Τα ακατέργαστα φρούτα και οι χυμοί φρούτων με πολτό πρέπει να αποφεύγονται επίσης.
Τα μόνα φρούτα που δεν επηρεάζουν τα συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι οι μπανάνες, τα μήλα και το πεπόνι.
Πρωτεΐνες
Οι υψηλές σε λιπαρά πηγές πρωτεϊνών προκαλούν αέρια και ερεθίζουν το έντερο. Έτσι λοιπόν πρέπει να αποφεύγετε τις παρακάτω τροφές:
- φασόλια
- τηγανητά αυγά
- τηγανητό κρέας
- τα κρέατα με πολλά λίπη
- το φιστικοβούτυρο
- τον αρακά
- το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά)
Γλυκά
Παραδείγματα γλυκών που πρέπει να αποφέυγετε είναι:
- τα muffins που περιέχουν πίτουρο
- τα μπισκότα που φτιάχνονται με αλεύρι ολικής άλεσης
- τα αποξηραμένα φρούτα
- οι μαρμελάδες
- οι σταφίδες
Τέλος, πρέπει να αποφεύγονται τα παρακάτω λαχανικά:
- παντζάρια
- μπρόκολο
- λαχανάκια Βρυξελλών
- λάχανο
- κουνουπίδι
- καλαμπόκι
- μαρούλι
- κρεμμύδια
- σπανάκι
Κάποια από τα παραπάνω δεν έχουν τόσες πολλές φυτικές ίνες όσο τα υπόλοιπα, π.χ. το κρεμμύδι, όμως έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα σε όσους έχουν τη νόσο του Crohn.
Δείτε κι αυτό:
Χολολιθίαση: Κινδυνεύουν περισσότερο οι ασθενείς με νόσο του Crohn;