Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.
Η αντιμετώπιση όλων των τύπων αρθρίτιδας βασίζεται στη μείωση της φλεγμονής και τη διαχείριση του πόνου.
Καμία διατροφή δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και ανάλογα με τον τύπο της πάθησης οι πάσχοντες έχουν διαφορετικές ευαισθησίες που προκαλούν φλεγμονή.
Η μείωση των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων:
Πηγή: foodprevent.com
Διαβάστε επίσης:
Οστεοαρθρίτιδα: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο
Αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις
Διατροφή για αρθρίτιδα: Τι πρέπει να αποφεύγετε για να περιορίσετε τους πόνους
Photo 1/8
Κορεσμένα λιπαρά: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά προκαλούν αύξηση του λιπώδους ιστού και φλεγμονή και επιδεινώνουν την αρθρίτιδα. Σημαντικές πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής άμυνας του σώματος μειώνοντας ταυτόχρονα τη φλεγμονή.
Photo 2/8
Ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Η υψηλή ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί αύξηση των προϊόντων τελικής γλυκοζυλίωσης (AGE), τα οποία προκαλούν φλεγμονή. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα σάκχαρα πυροδοτούν την απελευθέρωση φλεγμονωδών «αγγελιοφόρων» που ονομάζονται κυτοκίνες. Αποφεύγετε τις τροφές που περιέχουν φρουκτόζη και σακχαρόζη, όπως γλυκά, αναψυκτικά και ψημένα αρτοσκευάσματα και μειώστε τροφές που περιέχουν επεξεργασμένα λευκά άλευρα, όπως λευκό ψωμί, μπισκότα, κράκερ, αλλά και το λευκό ρύζι. Οι φρουτοχυμοί πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Photo 3/8
Γαλακτοκομικά: Περιέχουν πολλά λιπαρά, αλλά και ένα τύπο πρωτεΐνης που ερεθίζει τον ιστό που περιβάλλει τις αρθρώσεις. Δοκιμάστε αν ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και αντικαταστήστε τα προϊόντα ζωικής προέλευσης με τροφές όπως το σπανάκι, η κινόα, τα φασόλια, οι φακές και τα καρύδια, που σας δίνουν πρωτεΐνες ενώ παράλληλα μειώνουν τον πόνο των αρθρώσεων.
Photo 4/8
Αλκοόλ και καπνός: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το κάπνισμα έχει επιπτώσεις στα οστά, τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό, ενώ καθιστά τη θεραπεία της αρθρίτιδας λιγότερο αποτελεσματική. Όσοι πίνουν τακτικά αλκοόλ από την άλλη, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα, μια πάθηση στην οποία ο οργανισμός δεν μεταβολίζει αποτελεσματικά το ουρικό οξύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, ειδικά στα μικρότερα οστά των ποδιών. Η κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει επίσης τη λειτουργία του ήπατος.
Photo 5/8
Αλάτι: Το αλάτι έχει σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιους πάσχοντες από αρθρίτιδα, καθώς συχνά επιδεινώνει την κοινή φλεγμονή. Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι και πολλά συντηρητικά. Ο μόνος τρόπος για να ελέγχετε την ποσότητα αλατιού που τρώτε, είναι να μαγειρεύετε μόνοι σας τις τροφές στην αρχική τους μορφή. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε όσες έχουν λιγότερο νάτριο και μόνο φυσικά συντηρητικά.
Photo 6/8
Καλαμποκέλαιο / Ωμέγα-6 λιπαρά: Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τα χρειάζεται το σώμα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη. Πρέπει όμως να λαμβάνονται σε σωστή αναλογία με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-6 σχετίζεται με αύξηση των επιπέδων φλεγμονής που πυροδοτούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Μείνετε μακριά από έλαια όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το φιστικέλαιο, το σιτέλαιο, το σουσαμέλαιο, οι μαργαρίνες και τα βούτυρα. Βάλτε περισσότερα ωμέγα-3 στη διατροφή σας, που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, τα καρύδια και τον λιναρόσπορο.
Photo 7/8
Τεχνητά πρόσθετα: Τα πρόσθετα τροφίμων ενδέχεται να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα. Τέτοια είναι το γλουταμινικό μονονάτριο που απαντάται σε προϊόντα της ασιατικής κουζίνας, όπως η σάλτσα σόγιας και η ασπαρτάμη.
Photo 8/8
Μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες: Τα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs) δημιουργούνται και όταν οι τροφές μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αποφεύγετε λοιπόν τροφές ψημένες στη σχάρα και τηγανητά που απελευθερώνουν κυτοκίνες και ενεργοποιούν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Επειδή δεν είναι εύκολο να καταναλώνει κανείς μόνο ωμές τροφές, προσπαθήστε να μειώσετε τα πολύ μαγειρεμένα φαγητά και εντάξτε στη διατροφή σας τα ολόκληρα φρούτα και τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά.