Ο ασφαλέστερος τρόπος να καταναλώνει κανείς αλκοόλ , είναι να μην καταναλώνει ούτε σταγόνα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης.
Παρότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων (μία μερίδα αλκοόλ καθημερινά για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άνδρες) έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία, ειδικά στην υγεία της καρδιάς, δεν έχει άλλα οφέλη.
Αντίθετα, μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Πρόσφατη παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet , επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από την ποσότητα, οδηγεί σε φτωχότερη υγεία και συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων, όπως πολλοί τύποι καρκίνου, εγκεφαλικό , μολυσματικές ασθένειες (π.χ. φυματίωση), αυτοτραυματισμοί και τροχαία ατυχήματα.
Δείτε 10 σοβαρούς κινδύνους από την τακτική κατανάλωση αλκοόλ.
Πηγή: prevention.com
Διαβάστε επίσης:
Αλκοόλ: Πώς πρέπει να καταναλώνεται σε βάθος χρόνου για μην κινδυνεύσει η καρδιά
Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου
Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας, καρκίνου, καρδιοπάθειας
Photo 1/11
Κατάθλιψη: Αρχικά το αλκοόλ προκαλεί αίσθημα ευφορίας. Καθώς γίνεται όμως στον οργανισμό η διάσπαση των χημικών ουσιών που περιέχει, διαταράσσεται στον εγκέφαλο η ισορροπία των νευροδιαβιβαστών που σταθεροποιούν τη διάθεση. Βραχυπρόθεσμα αυτό προκαλεί αλλαγή της διάθεσης, ενώ μακροπρόθεσμα συρρικνώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Photo 2/11
Παχυσαρκία: Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης παχυσαρκίας. Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες και οι περισσότεροι δεν μειώνουν την ποσότητα φαγητού όταν καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά τα συνδυάζουν. Επιπλέον, ακόμη και λίγο αλκοόλ μειώνει τις αναστολές και ενδίδουμε πιο εύκολα στην υπερκατανάλωση φαγητού.
Photo 3/11
Απώλεια μνήμης και άνοια: Όταν διαταράσσεται η λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, δεν επηρεάζεται μόνο η διάθεση, αλλά προκαλείται βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης και μακροπρόθεσμα γνωστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας. Μεγάλη γαλλική μελέτη σε πάνω από ένα εκατομμύριο ενήλικες διαπίστωσε ότι, μεταξύ των 57.000 περιπτώσεων πρόωρης άνοιας, το 60% σχετίζονταν με χρόνια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Photo 4/11
Λίπος στο συκώτι: Το συκώτι μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά των ποτών και των τροφών. Όταν η λειτουργία του επιβαρύνεται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ, συσσωρεύεται λίπος. Το πλεονάζον λίπος αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα και οδηγεί σε λιπώδη διήθηση του ήπατος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αλκοολικής ηπατοπάθειας και κίρρωσης.
Photo 5/11
Εγκεφαλικό: Ακόμη και αν η καρδιά σας είναι υγιής, έχετε σημαντικά περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού εάν πίνετε πολύ. Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση έξι ή περισσότερων ποτών κατά τη διάρκεια μιας περίστασης (binge drinking) αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Photo 6/11
Υπέρταση: Η κυκλοφορία του αλκοόλ στο αίμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες οι οποίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σταδιακά τα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους και η κατάσταση οδηγεί σε υπέρταση.
Photo 7/11
Καρδιομυοπάθεια: Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αδυναμία και χαλάρωση του καρδιακού μυός. Η κατάσταση, που είναι γνωστή και ως μυοκαρδιοπάθεια, δυσκολεύει την άντληση αίματος και προκαλεί συμπτώματα όπως η κόπωση, η δυσκολία στην αναπνοή, το πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια και οι αρρυθμίες. Σταδιακά προκαλούνται φθορές και καρδιακή ανεπάρκεια.
Photo 8/11
Παγκρεατίτιδα: Είναι μια επώδυνη κατάσταση που οφείλεται σε σοβαρή φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και καρκίνο του παγκρέατος, μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, λόγω της παρέμβασής του στη φυσιολογική λειτουργία του παγκρέατος, το οποίο εκκρίνει εσωτερικά τα πεπτικά ένζυμα, αντί να τα οδηγεί στο λεπτό έντερο, όπως γίνεται υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Photo 9/11
Καρκίνος: Η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μια σειρά καρκίνων, όπως του μαστού, του ήπατος, του στόματος και του λαιμού. Όταν το αλκοόλ διασπάται στο σώμα, μετατρέπεται σε μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί να βλάψει το DNA και τις πρωτεΐνες του οργανισμού, προκαλώντας βλάβη στα κύτταρα. Το αλκοόλ παράγει επίσης ελεύθερες ρίζες, επικίνδυνες ενώσεις που προκαλούν οξείδωση των κυττάρων. Αυτό οδηγεί σε μετάλλαξη των υγιών κυττάρων σε καρκινικά.
Photo 10/11
Πνευμονία και φυματίωση: Το αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό, επηρεάζοντας την ικανότητα παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Βραχυπρόθεσμα, αυτό σας καθιστά πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, σταδιακά αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος σε σοβαρές μολυσματικές ασθένειες, όπως η πνευμονία και η φυματίωση, οι οποίες μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του ασθενούς.
Photo 11/11
HIV: Η κατανάλωση αλκοόλ δεν μεταδίδει φυσικά τον ιό του HIV. Επειδή όμως προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού, σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Όταν κάποιος έχει ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά (σεξ χωρίς προφύλαξη, συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων) ή κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, το αλκοόλ τον καθιστά πιο ευάλωτο στη λοίμωξη από τον ιό. Έχει επίσης παρατηρηθεί, ότι σε όποιον προσβάλλεται από HIV, η εξέλιξη της νόσου είναι ραγδαία συγκριτικά με όσους δεν πίνουν αλκοόλ.