Μετράμε καθημερινά πόσες θερμίδες παίρνουμε από τη διατροφή μας, πόσα βήματα κάνουμε ή πόσο βάρος πήραμε ή χάσαμε.
Είναι τόσοι πολλοί οι αριθμοί που σχετίζονται με την υγεία μας και την επηρεάζουν άμεσα και πολλούς από αυτούς τείνουμε να τους ξεχνάμε ή να τους παραβλέπουμε.
Δεν πρέπει όμως, αφού αποτελούν δείκτες-κλειδιά που μας βοηθούν να κάνουμε εύκολα και γρήγορα μια αυτοαξιολόγηση της υγείας μας, ώστε να δούμε σε ποιο τομέα υστερούμε και ποιες μικρές βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας.
Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε 9 αριθμούς που πρέπει να καταγράφετε συστηματικά για να έχετε πάντοτε μια σαφή εικόνα της υγείας σας.
Πηγή: INSIDER
Δείτε κι αυτό:
Οι 3 δείκτες πρόγνωσης της υγείας που αφορούν το βάρος
Οι 5 αριθμοί που προβλέπουν τον πρόωρο θάνατο
Υγεία καρδιάς: Οι 7 αριθμοί που πρέπει να γνωρίζετε
Photo 1/9
1. Περίμετρος μέσης: Πιάστε γρήγορα τη μεζούρα! Η περίμετρος της μέσης θεωρείται πολύ σημαντικός δείκτης –για κάποιους πιο σημαντικός ακόμα κι από τον δείκτη μάζας σώματος– κι αυτό γιατί είναι ενδεικτική για το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Το κοιλιακό λίπος και κατά συνέπεια η μεγάλη περίμετρος της μέσης συνδέεται με ευρύ φάσμα επιπλοκών για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και η υπνική άπνοια. Στις γυναίκες, η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 90 εκατοστά, ενώ για τους άντρες το 1 μέτρο.
Photo 2/9
2. Ποτήρια νερό: Αν και η συμβουλή να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα θεωρείται ξεπερασμένη, στην πράξη είναι εύκολο να μετράμε ποτήρια για να υπολογίζουμε περίπου πόσο νερό πίνουμε μέσα στην ημέρα. Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου για ενυδάτωση διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Για να αξιολογήσετε αν πίνετε αρκετό νερό θα πρέπει να παρατηρείτε το χρώμα των ούρων σας. Ο «στόχος» είναι αυτά να έχουν πολύ ελαφρύ κίτρινο έως διάφανο χρώμα.
Photo 3/9
3. Πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), όταν δεν ελέγχεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής, προκαλεί σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και οδηγεί σε επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, φυσιολογική θεωρείται η πίεση που δεν ξεπερνά τα 120/80 mmHg.
Photo 4/9
4. Μερίδες φρούτων και λαχανικών: Η κατανάλωση ποικιλίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών αποτελεί βασικό συστατικό μιας υγιεινής και θρεπτικής διατροφής. Για να εξασφαλίσετε επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, φροντίστε σε κάθε σας γεύμα το μισό σας πιάτο να περιλαμβάνει φρέσκα προϊόντα.
Photo 5/9
5. Χοληστερόλη: Σημαντικό είναι να γνωρίζετε τα επίπεδα τόσο της «καλής» HDL όσο και της «κακής» LDL χοληστερόλης σας και να τα ελέγχετε ανά πενταετία. Για τους ενήλικες, φυσιολογική θεωρείται η HDL 40 mg/dL και άνω και η LDL 100 mg/dL και κάτω.
Photo 6/9
6. Σάκχαρο: Τα επίπεδα του σακχάρου αποτελούν τον δείκτη που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του διαβήτη. Φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας (μετά από 8 ώρες αποχής από το φαγητό) που δεν ξεπερνά τα 100 mg/dL. Για τα υγιή άτομα, η εξέταση μέτρησης του σακχάρου καλό είναι να επαναλαμβάνεται ανά τριετία.
Photo 7/9
7. Χρόνος σωματικής δραστηριότητας: Η σωματική δραστηριότητα ωφελεί τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Μεταξύ άλλων, διατηρεί δυνατό τον σκελετό, προστατεύει από τον διαβήτη και βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Προσπαθήστε να «χωρέσετε» στην καθημερινή σας ρουτίνα τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης, έστω κι αν πρόκειται για έναν απλό περίπατο. Ιδανικά, σε εβδομαδιαία βάση θα πρέπει να κάνετε έναν συνδυασμό αεροβικής γυμναστικής και ασκήσεων ενδυνάμωσης (π.χ. βάρη).
Photo 8/9
8. Αλκοολούχα ποτά: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ενέχει άμεσους αλλά και μακροπρόθεσμους κινδύνους –π.χ. αυξημένες πιθανότητες ατυχήματος ή βλάβης στο συκώτι αντίστοιχα. Οι γυναίκες συνιστάται να μην καταναλώνουν περισσότερα από 8 ποτά σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι άντρες περισσότερα από 15.
Photo 9/9
9. Ώρες ύπνου: Εκτός από την πολύτιμη ξεκούραση και το αίσθημα ευεξίας που μας προσφέρει, ο ύπνος δίνει στον οργανισμό μας την ευκαιρία να αναρρώσει και να διορθώσει κάθε είδους βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί παραδοσιακά συνιστούν επτά έως εννέα ώρες ύπνου καθημερινά.