Αθηροσκλήρωση: Τα επικίνδυνα «σημάδια» στον ύπνο
Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι ο ύπνος που διαρκεί λιγότερο από 6 ώρες ή ο διακοπτόμενος ύπνος μέσα στη νύχτα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ασυμπτωματικής αθηροσκλήρωσης.
Αυτό σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης PESA που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αρτηρίες αρχίζουν αθόρυβα και χωρίς συμπτώματα να σκληραίνουν και να στενεύουν.
Ουσιαστικά, με την αθηροσκλήρωση παρατηρείται σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.
O Dr Fernando Dominguez, συγγραφέας της μελέτης από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας (CNIC) στη Μαδρίτη, ανέφερε πως «οι κακές συνήθειες στον ύπνο είναι πολύ κοινές στην δυτικές κοινωνίες και προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι και ο σύντομος ύπνος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη στις σχετικές έρευνες που έχουν κάνει αντικειμενικές μετρήσεις σχετικές με τον ύπνο και την αθηροσκλήρωση».
Το δείγμα της έρευνας της PESA ήταν 3.974 υγιείς μεσήλικες, οι οποίοι φορούσαν μια ζώνη μέσης με μηχανισμό καταγραφής και παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου τους για 7 ημέρες.
Το δείγμα χωρίστηκε σε πέντε ομάδες ανάλογα με την ποιότητα ύπνου και σε τέσσερις που ορίζουν τις μέσες ώρες που κοιμούνται σε μία νύχτα: Λιγότερες από 6 (πολύ λίγος ύπνος), 6-7 ώρες (λίγος), 7-8 ώρες (αρκετός) και περισσότερες από 8 (πολύς ύπνος).
Αξιολογήθηκε η αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες του ποδιού και του λαιμού με τη χρήση τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 46 έτη και το 63% ήταν άντρες. Αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυσική κατάσταση, ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η αρτηριακή πίεση, το επίπεδο εκπαίδευσης, τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερίνης, η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων, η οικογενειακή κατάσταση, το στρες και η κατάθλιψη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που κοιμόντουσαν πολύ λίγο (6 ώρες) εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα αθηροσκλήρωσης από αυτούς που κοιμόντουσαν από 7 έως 8 ώρες.
Ο Dr Dominguez ανέφερε σχετικά: «Τα άτομα που είχαν σύντομο ή διακοπτόμενο ύπνο είχαν περισσότερες πιθανότητες για μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διαβήτη, υψηλής πίεσης, παχυσαρκίας και γενικότερα ανθυγιεινό τρόπο ζωής».
«Ο λίγος και ο διακοπτόμενος ύπνος μέσα στη νύχτα θα πρέπει να υπολογιστούν ως παράγοντες για την εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών όπως οι θρομβώσεις και οι σκληρύνσεις των αρτηριών. Οι μελέτες τώρα πρέπει να επικεντρωθούν στο αν το αντίθετο, δηλαδή ο συνεχής και μεγαλύτερης διάρκειας ύπνος, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις αρτηρίες. Μέχρι τότε καλό είναι να φροντίζουμε όσο μπορούμε για έναν καλό ύπνο, αποφεύγοντας τα λιπαρά και την καφεΐνη πριν πέσουμε να κοιμηθούμε αλλά και υιοθετώντας μια πιο δραστήρια καθημερινότητα» καταλήγει ο Dr Dominguez.
Δείτε κι αυτό:
Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα χωρίς να κινδυνεύσει η καρδιά σας
Καρδιακή ανεπάρκεια: Σε ποια ποσότητα μειώνει τον κίνδυνο η σοκολάτα
Υγεία καρδιάς: Ποιες τροφές την ωφελούν και ποιες τη βλάπτουν