Οι βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), τα λεγόμενα FODMAPs, είναι ένα είδος υδατανθράκων που δεν απορροφώνται επαρκώς από το λεπτό έντερο.
Οι τροφές αυτές ευθύνονται για την εκδήλωση ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
Ο λόγος είναι τροφοδοτούν τον οργανισμό με βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονή, αέρια, φούσκωμα και άλλα συμπτώματα.
Δείτε τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε αν έχετε συμπτώματα παλινδρόμησης και άλλα προβλήματα του πεπτικού.
Πηγή: Reader's digest
Διαβάστε επίσης:
Τρία βότανα για να νικήσετε την καούρα
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Για ποιους καρκίνους & πόσο αυξάνει τον κίνδυνο
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 7 τρόποι να νικήσετε τα συμπτώματα
Photo 1/10
Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση: Κάποιες είναι ωφέλιμες και κάποιες μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις. Τέτοιες τροφές είναι το κρασί, τα τυριά, το ξύδι, τα τουρσιά. Τα προβιοτικά του γιαουρτιού είναι ωφέλιμα για το έντερο, καθώς διασπούν τη λακτόζη και διευκολύνουν την πέψη.
Photo 2/10
Καρπούζι: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, φρουκτάνες και πολυόλες, οι οποίες είναι FODMAPs και προκαλούν προβλήματα του πεπτικού.
Photo 3/10
Ξηροί καρποί: Οι περισσότεροι είναι ωφέλιμοι για το έντερο, αλλά τα φιστίκια και τα κάσιους περιέχουν πολλές φρουκτάνες και γαλακτοολιγοσακχαρίτες, και τα δύο FODMAPs. Τα φουντούκια και τα αμύγδαλα είναι λίγο υψηλότερα σε FODMAPs από άλλους ξηρούς καρπούς, πρέπει λοιπόν να τα τρώτε σε περιορισμένες ποσότητες. Αποφεύγετε το γάλα αμυγδάλου, το οποίο παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες αμυγδάλων.
Photo 4/10
Όξινες τροφές: Αν πάσχετε από γαστροοισοφακική παλινδρόμηση, πρέπει να τις αποφεύγετε, καθώς ερεθίζουν τον οισοφάγο.
Photo 5/10
Γάλα: Οι περισσότεροι τύποι γάλακτος περιέχουν πολλή λακτόζη (κατσικίσιο, αγελαδινό κλπ.). Τα φυτικής προέλευσης γάλατα, όπως το γάλα καρύδας, το γάλα σόγιας ή το γάλα αμυγδάλου, δεν περιέχουν λακτόζη, κάποια όμως, όπως το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας έχουν FODMAPs που βλάπτουν την πέψη.
Photo 6/10
Προϊόντα σόγιας: Τα φασολάκια σόγιας (ενταμάμε) περιέχουν γαλακτοολιγοσακχαρίτες και προκαλούν προβλήματα στην πέψη. Το τόφου και το τέμπε, λόγω της επεξεργασίας που υφίστανται, έχουν λιγότερους γαλακτοολιγοσακχαρίτες και είναι πιο εύκολο να τα χωνέψετε. Όταν επιλέγετε γάλα σόγιας, ελέγξτε την ετικέτα για να αποφύγετε το «ένοχο» συστατικό.
Photo 7/10
Μούρα: Οι φράουλες, τα βατόμουρα και γενικά τα μούρα, ενώ είναι πλούσια στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, είναι όμως επίσης πλούσια σε πολυόλες, οι οποίες δυσκολεύουν την πέψη και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι.
Photo 8/10
Ντομάτες και προϊόντα ντομάτας: Οι φρέσκες ντομάτες και οι ντομάτες σε κονσέρβα δεν προκαλούν προβλήματα, σε αντίθεση με την πάστα ντομάτας που συνήθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Αποφεύγετε τις έτοιμες σάλτσες ντομάτας που περιέχουν κρεμμύδια, σκόρδα και πολύ αλάτι.
Photo 9/10
Γκρέιπφρουτ: Μην ξεπερνάτε το μισό γκρέιπφρουτ, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες. Από τα εσπεριδοειδή, να προτιμάτε λεμόνια και πορτοκάλια.
Photo 10/10
Γαλακτοκομικά: Δεν έχουν όλα την ίδια ποσότητα λακτόζης, η οποία προκαλεί προβλήματα πέψης. Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ ή η παρμεζάνα, γενικά έχουν λιγότερο από ένα γραμμάριο λακτόζης ανά μερίδα. Το ελληνικό γιαούρτι είναι επίσης χαμηλό σε λακτόζη. Γενικά αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τυριά και τα γιαούρτια με γεύσεις.