ΥΓΕΙΑ

Επίμονος λόξιγκας: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Ο λόξιγκας είναι ένα κοινό σύμπτωμα που εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα ξαφνικού και ανεξέλεγκτου σπασμού του διαφράγματος και των αναπνευστικών οργάνων.

Εκτός από ενοχλητικός, ο λόξιγκας είναι συχνά ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο επίμονος και ο ανθεκτικός λόξιγκας σχετίζονται με υποκείμενα προβλήματα υγείας, αναφέρει νέα έρευνα.

Νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο επίμονος λόξιγκας που διαρκεί δύο μέρες ή και περισσότερο, καθώς και ο ανθεκτικός λόξιγκας που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα οφείλονται σε υποκείμενες παθήσεις.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 4.000 άτομα νοσηλεύονται λόγω λόξιγκα. Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 91% των πασχόντων από χρόνιο λόξιγκα, και οι περισσότεροι είναι άνω των 50 ετών.

Τόσο ο επίμονος όσο και ο ανθεκτικός λόξιγκας παρεμποδίζουν την κατανάλωση φαγητού ή υγρών με αποτέλεσμα ο ασθενής να αφυδατώνεται και να χάνει βάρος. Επιπλέον, έχει επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή του, αλλά και στον ύπνο, δημιουργώντας σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ασθενούς, επισημαίνουν οι νευρολόγοι, Stasia Rouse και Matthew Wodziak, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Loyola στο Ιλινόις.

Οι συχνότερες αιτίες του λόξιγκα περιλαμβάνουν την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, τα πλούσια γεύματα, το άγχος, το αλκοόλ, τα μπαχαρικά, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες που ερεθίζουν το πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα.

Ο χρόνιος λόξιγκας μπορεί να συνδέεται ακόμη και με θρόμβο στους πνεύμονες. Κάποια φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν λόξιγκα, σημειώνουν οι ερευνητές έγραψαν οι ερευνητές.

Καθώς δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του χρόνιου λόξιγκα, πολλοί γιατροί βασίζονται στη προσωπική τους εμπειρία.

Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν φάρμακα, βελονισμό, ύπνωση και την κατάποση κόκκων ζάχαρης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Neurology and Neuroscience Reports.

Διαβάστε επίσης:

Τα τέσσερα «κόλπα» του γιατρού για να ξεφορτωθείτε τον λόξιγκα

Επίμονος λόξιγκας: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να φανερώνει

Λόξιγκας: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε για την υγεία σας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved