ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Πόσο παρατείνει τον χρόνο ανάρρωσης από γρίπη

Είναι γνωστό ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς βιώνουν πιο βαριά τα συμπτώματα της γρίπης και είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές της.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από γρίπη, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ή σε όσους πάσχουν ταυτόχρονα από άλλες παθήσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να μεταφέρουν και να μεταδίδουν τον ιό της γρίπης Α για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι η παχυσαρκία δεν επηρεάζει μόνο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γρίπης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός.

Ο Aubree Gordon, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan και οι συνεργάτες του συνέλεξαν στοιχεία για 1.783 άτομα από 320 νοικοκυριά στη Μανάγκουα της Νικαράγουα κατά τη διάρκεια τριών σεζόν γρίπης, τα έτη 2015 και 2017.

Για να διαπιστωθεί ο χρόνος που απαιτήθηκε για την αποβολή του ιού, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τη μύτη και το λαιμό των συμμετεχόντων στη μελέτη, τα οποία εξέτασαν για ιούς RNA. Ωστόσο, δεν φάνηκε από τα δείγματα αν οι ιοί εξακολουθούσαν να είναι μεταδοτικοί.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα άτομα χρειάστηκαν σημαντικά περισσότερο χρόνο για να αποβάλουν τον ιό της γρίπης από ότι εκείνα που δεν ήταν παχύσαρκα. Συγκεκριμένα, απαιτήθηκε 42% περισσότερος χρόνος.

Επίσης, οι παχύσαρκοι που είχαν ήπια συμπτώματα γρίπης χρειάστηκαν ακόμα περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν και συγκεκριμένα 104% περισσότερο χρόνο για να αποβάλλουν τον ιό, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν ήταν παχύσαρκοι.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, αυτή είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει εκτός από τη σοβαρότητα της νόσου και τη μετάδοση του ιού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Infectious Diseases.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος & εγκεφαλικού

Γρίπη: 4 περιπτώσεις που αποδεικνύεται θανατηφόρα

Γρίπη & γριπώδης συνδρομή: Οι διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved