ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδής: Τα 4 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πού θα τα βρείτε

Ο θυρεοειδής είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία του σώματος στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Βρίσκεται στη βάση του λαιμού και βοηθάει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και το ρυθμό που μετατρέπεται η τροφή σε ενέργεια. Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) προκαλεί κούραση, απώλεια μαλλιών, αϋπνία, αύξηση βάρους, νευρικότητα και προβλήματα μνήμης.

Εξίσου κακός είναι ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός), ο οποίος προκαλεί κόπωση, αίσθημα παλμών, διάρροια, κατάθλιψη, δυσανεξία στη ζέστη και αϋπνία.

Για να έχετε έναν υγιή θυρεοειδή χρειάζεστε τις κατάλληλες ποσότητες ιωδίου, σεληνίου, θειαμίνης και ψευδαργύρου στη διατροφή σας.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, τα φύκια, το γιαούρτι με λίγα λιπαρά, τα στρείδια, το αγελαδινό γάλα και το φρέσκο τυρί.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια, τα αυγά, τα μανιτάρια, τα όστρακα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τροφές πλούσιες σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) είναι οι ξηροί καρποί, το συκώτι, τα πουλερικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα ψάρια, το φύτρο σταριού.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το αρνί, η μαύρη σοκολάτα, τα στρείδια, οι σπόροι, το μοσχαρίσιο συκώτι και τα δημητριακά.

Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης αυτών των στοιχείων είναι μέσω της διατροφής.

Υπάρχουν επίσης τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε προκειμένου να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας υγιή. Πρόκειται για όσες περιέχουν μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται βρογχοκηλογόνα (goitrogens) και οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό.

Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα προϊόντα σόγιας, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, το σπανάκι και τις φράουλες. Ευτυχώς οι ουσίες αυτές απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα.

Τέλος, για να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας υγιή, είναι σημαντικό να γυμνάζεστε γιατί έτσι εκκρίνονται περισσότερες ορμόνες. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 20 λεπτά καθημερινά, όσο χρειάζεται για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Πηγή: webmd.com

Διαβάστε επίσης:

Υποθυρεοειδισμός: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε (pics)

Πώς θα καταλάβετε ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται ιώδιο

Δείτε πώς θα κάνετε αυτοεξέταση του θυρεοειδούς (βίντεο)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved