Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που καθημερινά χτίζεται και αποδομείται στον οργανισμό.
Στο τέλος κάθε μέρας πρέπει να υπάρχει θετικό ισοζύγιο, ώστε να υπερτερεί ο σχηματισμός νέου οστού. Διαφορετικά, εάν υπερτερεί η αποδόμηση, οδηγούμαστε στην οστεοπόρωση .
Η οστεοπόρωση πλήττει παγκοσμίως εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως άνω των 50 ετών.
Δείτε ποια είναι τα σημάδια που στέλνει το σώμα όταν τα οστά βρίσκονται σε κίνδυνο.
Πηγή: Reader’s digest
Διαβάστε επίσης:
Photo 1/9
Νύχια που σπάνε: Αν παρατηρείτε ότι τα νύχια σας σπάνε συχνότερα από το φυσιολογικό, ίσως ευθύνεται η έλλειψη κολλαγόνου και ασβεστίου. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που υποστηρίζει το δέρμα, τους ιστούς και τον σκελετό. Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο είναι τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια και τα εσπεριδοειδή. Το ασβέστιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας των οστών και εκτός από τα γαλακτοκομικά υπάρχει επίσης στα σκούρα πράσινα λαχανικά και τις σαρδέλες.
Photo 2/9
Δεν γυμνάζεστε: Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στον καναπέ ή μπροστά από τον υπολογιστή, κινδυνεύετε περισσότερο από οστεοπόρωση. Η άσκηση βοηθά στο χτίσιμο ισχυρών μυών και οστών. Ιδανικές μορφές άσκησης είναι τα βάρη και οι αερόβιες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο και η αναρρίχηση. Προσπαθήστε να σηκώνεστε από την καρέκλα και να περπατάτε για λίγο τουλάχιστον ανά μία ώρα, πηγαίνετε για περπάτημα ή τρέξιμο μετά τη δουλειά και προτιμάτε τις ασκήσεις με βάρη στο γυμναστήριο το πρωί.
Photo 3/9
Υποχώρηση ούλων: Μπορεί να μην το αντιληφθείτε, γιατί η διαδικασία συντελείται με αργό ρυθμό στην πάροδο του χρόνου. Τα ούλα υποχωρούν, καθώς η γνάθος χάνει δύναμη και οστική μάζα. Η γνάθος συγκρατεί τα δόντια και όταν εξασθενίσει, αυτά μπορεί να αποσπαστούν. Ένα σημαντικό σημάδι της υποχώρησης των ούλων είναι η απώλεια δοντιών. Ακόμα κι αν δεν έχετε πρόβλημα με τα ούλα, πρέπει να παίρνετε προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση νήματος και το τακτικό βούρτσισμα.
Photo 4/9
Χάνετε ύψος: Δυστυχώς, η απώλεια ύψους καθώς γερνάμε, δεν αποτελεί μύθο. Συμβαίνει όταν μειώνεται η οστική μάζα και φθείρεται ο χόνδρος μεταξύ των οστών. Η απώλεια ύψους δεν σημαίνει πάντα ότι τα οστά σας έχουν πρόβλημα, μπορεί να είναι και ένδειξη εξασθένησης των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη. Τα οστά και οι μυς λειτουργούν ως μία ομάδα και συνήθως χάνουν ή κερδίζουν δύναμη συγχρονισμένα. Είναι λοιπόν πιθανό η απώλεια μυϊκής μάζας να συνδέεται με οστική απώλεια.
Photo 5/9
Αδύναμη λαβή: Αν παρατηρείτε ότι δεν έχετε δύναμη στα χέρια, π.χ. δεν μπορείτε να ανοίξετε ένα βάζο, εξετάστε το ενδεχόμενο οστικής απώλειας. Μελέτη έδειξε ότι ο υπολογισμός της δύναμης της λαβής σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ήταν η πιο σημαντική εξέταση για τον προσδιορισμό της οστικής πυκνότητας. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της δύναμης της λαβής και της οστικής πυκνότητας στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και τον βραχίονα.
Photo 6/9
Κάταγμα: Μία ισχυρή ένδειξη αδυναμίας των οστών και οστικής απώλειας είναι ένα κάταγμα. Αν για παράδειγμα σπάσετε τον αστράγαλό σας επειδή παραπατήσατε σε ένα κράσπεδο, ίσως πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση των οστών σας.
Photo 7/9
Κράμπες, μυϊκοί πόνοι, πόνοι στα οστά: Οι πόνοι είναι φυσιολογικό σύμπτωμα της γήρανσης, μπορεί όμως να συνδέονται με άλλες καταστάσεις. Οι συχνοί πόνοι είναι προειδοποιητικό σημάδι της έλλειψης βιταμίνης D, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας. Αν έχετε συχνές μυϊκές κράμπες, είναι πιθανό να έχετε ανεπάρκεια βιταμινών ή άλλων συστατικών. Οι μυϊκές κράμπες είναι ιδιαίτερα συχνές στα πόδια και τα τέλματα. Οι νυχτερινές κράμπες είναι συνήθως σημάδια έλλειψης ασβεστίου, μαγνησίου και/ή καλίου.
Photo 8/9
Είστε μικρόσωμοι: Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία είναι πιθανότερο να αναπτύξετε οστεοπόρωση, εν μέρει επειδή έχετε μικρότερα περιθώρια οστικής απώλειας. Είναι σημαντικό να γυμνάζεστε τακτικά, να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και να ελέγχετε την κατάσταση των οστών σας μία φορά το χρόνο.
Photo 9/9
Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων: Όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, των σημαντικών γυναικείων ορμονών, τα οστά κινδυνεύουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αποτρέψει την οστική απώλεια σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Συμβουλευτείτε ενδοκρινολόγο για να τσεκάρετε τα επίπεδα των ορμονών σας.