ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Από ποια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων προστατεύει

Ο ρόλος της «βιταμίνης του ήλιου» στην υγεία τεκμηριώνεται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες. Η επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας πρωτίστως για τα οστά, όμως συμβάλλει σημαντικά και στην υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού, καθώς και στην πρόληψη του καρκίνου.

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη και για την καλή υγεία των πνευμόνων.

Έλλειψη βιταμίνης D

Ερευνητές από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους σχεδόν 7.000 ενηλίκων για διάστημα 10 ετών και διαπίστωσαν μια άμεση σχέση ανάμεσα στα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα και σε μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων που ονομάζεται διάμεση πνευμονοπάθεια (ILD).

Η διάμεση πνευμονοπάθεια είναι μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό ουλώδους ιστού και την εκδήλωση φλεγμονής και οδηγεί προοδευτικά σε ανεπανόρθωτες βλάβες στους πνεύμονες. Υπολογίζεται πως οι διαγνώσεις στις ΗΠΑ φτάνουν τις 200.000 ετησίως και στην πλειονότητα των περιπτώσεων ως αιτίες της πάθησης αναγνωρίζονται περιβαλλοντικές τοξίνες όπως ο αμίαντος. Άλλες πιθανές αιτίες της διάμεσης πνευμονοπάθειας είναι οι αυτοάνοσες διαταραχές ή διάφορες λοιμώξεις.

Το προσδόκιμο ζωής των ασθενών μετά τη διάγνωση της διάμεσης πνευμονοπάθειας συνήθως δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια.

Στόχος της νέας μελέτης ήταν να αναζητηθούν νέοι και πιθανώς τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις πρώτες ενδείξεις της διάμεσης πνευμονοπάθειας, όπως αυτές εντοπίζονται με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας. Η συγκεκριμένη απεικονιστική εξέταση δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν πρώιμες βλάβες στους πνεύμονες και μάλιστα αρκετό καιρό πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη διάμεση πνευμονοπάθεια.

Όπως υπέδειξε η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα φαίνεται να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου –και μάλιστα τροποποιήσιμο– για τη διάμεση πνευμονοπάθεια.

«Γνωρίζαμε ότι η ενεργή μορφή της βιταμίνης D (καλσιτριόλη) έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο απορρυθμίζεται σημαντικά στη διάμεση πνευμονοπάθεια» αναφέρει η Δρ Έριν Μίχος, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Τζονς Χόπκινς, προσθέτοντας πως «από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία προκύπτει επίσης ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στις αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ, και τώρα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει συσχέτιση και ανάμεσα στη βιταμίνη και στη διάμεση πνευμονοπάθεια».

Σύμφωνα με τις αιματολογικές αναλύσεις που έκαναν οι ερευνητές, από το σύνολο των συμμετεχόντων έλλειψη βιταμίνης D (κάτω από 20 ng/mL) διαπιστώθηκε σε ποσοστό περίπου 30%. Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν στο αίμα τους 20-30 ng/mL βιταμίνης D θεωρήθηκε ότι παρουσίαζαν ανεπάρκεια, ενώ όσοι είχαν 30 ng/mL βιταμίνης D και πάνω θεωρήθηκε ότι πληρούσαν τα επιθυμητά επίπεδα. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας σε αξονική τομογραφία και τα αποτελέσματα των εξετάσεων μελετήθηκαν από ακτινολόγο για την εξεύρεση τυχόν ενδείξεων ουλώδους ιστού ή άλλων ανωμαλιών στους πνεύμονες.

Οι συμμετέχοντες με διαπιστωμένη έλλειψη βιταμίνης D αποδείχτηκε πως παρουσίαζαν στους πνεύμονές τους εκτενέστερες βλάβες συγκριτικά με όσους είχαν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό τους. Μάλιστα, οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων κρίθηκαν αξιοσημείωτες ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην πνευμονοπάθεια, όπως το κάπνισμα, η φυσική κατάσταση και το σωματικό βάρος.

Η ανεπάρκεια και η έλλειψη βιταμίνης D συσχετίστηκε, σύμφωνα με τη μελέτη, με 50-60% μεγαλύτερο κίνδυνο ανωμαλιών στους πνεύμονες και συγκεκριμένα ανωμαλιών που υποδεικνύουν πρώιμη διάμεση πνευμονοπάθεια.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των πνευμόνων» επισημαίνει η Δρ Μίχος. «Κατά συνέπεια, θα πρέπει ενδεχομένως να προσθέσουμε τη βιταμίνη D στη λίστα με τους παράγοντες που εμπλέκονται στη διάμεση πνευμονοπάθεια, μαζί με τις περιβαλλοντικές τοξίνες και το κάπνισμα».

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως από τη μελέτη τους προκύπτει μια ανάγκη να εξεταστεί, στο πλαίσιο μελλοντικών δοκιμών, κατά πόσο η διόρθωση της έλλειψης βιταμίνης D –μέσω της έκθεσης στον ήλιο, της λήψης συμπληρώματος ή και της διατροφής– μπορεί να αποτρέψει τη διάμεση πνευμονοπάθεια ή να επιβραδύνει την εξέλιξή της. «Χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν η βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ή επιβραδυντικά για τη συγκεκριμένη πάθηση των πνευμόνων».

Για την ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό, οι ειδικοί συνιστούν περίπου 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα, καθώς και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος, ρέγγα, σκουμπρί). Σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης, προτείνεται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.

Δείτε κι αυτό:

Έλλειψη βιταμίνης D: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα!

Οι τροφές που «φρενάρουν» τη γήρανση των πνευμόνων (εικόνες)

Βιταμίνη D: Από ποιους καρκίνους προστατεύει, πόση χρειάζεστε, πού θα τη βρείτε

Πέντε σημάδια που αποκαλύπτουν ότι τα πνευμόνια σας κινδυνεύουν (εικόνες)

Βιταμίνη D: Με αυτές τις 15 τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved