Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στο σώμα μας, μέσα στα κύτταρα και έξω από αυτά και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο.
Στην ουσία πρόκειται για μέταλλα –νάτριο, κάλλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο κλπ.- που διαλύονται στα υγρά του σώματος δημιουργώντας φορτισμένα ιόντα, είτε αρνητικά είτε θετικά .
Είναι απαραίτητοι γιατί βοηθούν τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, την ισορροπία των σωματικών υγρών, τη αρτηριακή πίεση και το pH του αίματος.
Δείτε τα συμπτώματα της ανισορροπίας ηλεκτρολυτών και τι μπορείτε να κάνετε.
Πηγή: Reader's digest
Διαβάστε επίσης:
Προσοχή στις κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς;
Οι ιδανικές τροφές για να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες σας μετά τη γυμναστική
Οι 6 τροφές που χρειάζεστε για να αναπληρώσετε ηλεκτρολύτες (pics)
Photo 1/6
Υπερνατριαιμία: Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών και εκδήλωση μίας σειράς συμπτωμάτων, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με τον ηλεκτρολύτη που βρίσκεται σε ανισορροπία, δηλαδή λείπει ή περισσεύει στον οργανισμό. Ένας από τους ηλεκτρολύτες που υπάρχει σε αφθονία στο σώμα είναι το νάτριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Η υπερβολική άσκηση, ο πυρετός, ο εμετός, η διάρροια και η υπερβολική έκθεση στη θερμότητα είναι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια υγρών και αύξηση των επιπέδων νατρίου. Τα συμπτώματα της υπερνατριαιμίας (υπερβολικό νάτριο στο αίμα) περιλαμβάνουν δίψα, διέγερση, αλλοιωμένη κατάσταση νου, σύγχυση και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, κρίσεις και κώμα. Αν κάνετε συστηματική άσκηση ή έντονες προπονήσεις, είναι χρήσιμο να πίνετε κάποιο ενεργειακό ποτό.
Photo 2/6
Υπονατριαιμία: Η υπερβολική πρόσληψη νερού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η υπονατριαιμία είναι τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα. Άλλες καταστάσεις που την προκαλούν είναι η λήψη διουρητικών και αντικαταθλιπτικών, η ηπατική ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, η καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονία, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η σοβαρή διάρροια ή ο εμετός όταν αναπληρώνετε τα υγρά μόνο με νερό. Η υπονατριαιμία κυμαίνεται από ήπια έως απειλητική για τη ζωή και μπορεί να περιλαμβάνει ναυτία και έμετο, κεφαλαλγία, σύγχυση, κόπωση, ανησυχία, μυϊκή αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις και κώμα. Είναι προτιμότερο να λαμβάνει κανείς το νάτριο από μη επεξεργασμένες τροφές, όπως οι ελιές και τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση, όπως τα τουρσιά.
Photo 3/6
Κόπωση: Ένα από τα πλέον κοινά συμπτώματα της ανισορροπίας ηλεκτρολυτών είναι η κούραση και ο συνήθης ύποπτος είναι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πάνω από 300 λειτουργίες, από την υγεία των οστών και των μυών, έως τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και την αναπνευστική λειτουργία. Βοηθά επίσης στον μεταβολισμό του ασβεστίου, του καλίου και του νατρίου. Τα πολύ υψηλά επίπεδα μαγνησίου οφείλονται συχνά σε νεφρική ανεπάρκεια, αφυδάτωση και παρατεταμένη χρήση καθαρτικών. Τα υπερβολικά χαμηλά συνδέονται με κακή διατροφή, υπερκατανάλωση αλκοόλ, παρατεταμένη χρήση διουρητικών, διάρροια και γαστρεντερικές διαταραχές.
Photo 4/6
Βραδυκαρδία ή αρρυθμίες: Το κάλιο είναι απαραίτητο για τις μυϊκές συσπάσεις και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Συνεργάζεται επίσης με το νάτριο για τη διατήρηση φυσιολογικών μυϊκών συσπάσεων και τη λειτουργία της καρδιάς, καθιστώντας το σημαντικό για τον έλεγχο του καρδιακού σας ρυθμού. Η υποκαλιαιμία (χαμηλό κάλιο) προκαλείται από απώλεια υγρών μέσω διάρροιας και έμετου, καθώς και από κάποια φάρμακα όπως τα διουρητικά και τα καθαρτικά. Η μέτρια και σοβαρή υποκαλιαιμία προκαλεί μυϊκή αδυναμία, μυϊκούς σπασμούς, μούδιασμα, αίσθημα παλμών, αργό καρδιακό ρυθμό (βραδυκαρδία) και σε σοβαρές περιπτώσεις καρδιακή ανακοπή. Η υπερκαλιαιμία συνδέεται με τη νεφρική νόσο, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από κάποια φάρμακα.
Photo 5/6
Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια: Το 99% του ασβεστίου στο σώμα βρίσκεται στα οστά. Ο βασικός ηλεκτρολύτης είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό των οστών, τις μυϊκές συσπάσεις, την πήξη του αίματος και τη διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία) οφείλονται συνήθως σε μια διαταραχή του παραθυρεοειδούς αδένα, σε διουρητικά και κάποιες μορφές καρκίνου. Η κατάσταση προκαλεί δίψα, πέτρες στα νεφρά, συχνοουρία, οσφυαλγία, μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, κοιλιακό άλγος, κατάθλιψη, κόπωση και δυσκοιλιότητα. Η ανεπάρκεια ασβεστίου (υπασβεστιαιμία) εμφανίζεται συχνά ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα των ποδιών, των χεριών, της γλώσσας, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακή αρρυθμία.
Photo 6/6
Υπερβολική φαγούρα και κακή κυκλοφορία αίματος: Τα φωσφορικά άλατα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία τριφωσφορικής αδενοσίνης, η οποία αποθηκεύει και μεταφέρει χημική ενέργεια στα κύτταρα. Τα πολύ υψηλά επίπεδα φωσφορικών αλάτων είναι επικίνδυνα για τα νεφρά. Προέρχονται από φώσφορο, ο οποίος βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η υπερφωσφαταιμία (υπερβολικός φωσφόρος) σχετίζεται με προχωρημένη νεφρική νόσο, αλλά και με καταστροφή του μυϊκού ιστού. Όταν τα επίπεδα φωσφόρου είναι πολύ υψηλά, μπορεί να εμφανίσετε σοβαρό κνησμό και ασβεστοποίηση των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να επηρεάσουν το κυκλοφορικό σας σύστημα και να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά. Όταν τα επίπεδα φωσφόρου πέφτουν πολύ χαμηλά, μπορεί να οφείλεται σε υποσιτισμό ή αλκοολισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία των αναπνευστικών μυών, καρδιακή αρρυθμία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.