ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο αποβολής

Οι γυναίκες που έχουν αποβάλει στο παρελθόν, είναι πιθανότερο να συλλάβουν και να αποκτήσουν παιδί αν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είναι επαρκή, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο στην εγκυμοσύνη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Sunni Mumford, από το τμήμα επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Οι ερευνητές παρατήρησαν όμως ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για τη σχέση της βιταμίνης D και των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης / αποβολής σε γυναίκες που δεν κάνουν εξωσωματική.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε 1.200 γυναίκες με ιστορικό αποβολής πριν μείνουν πάλι έγκυοι. Τα επίπεδα βιταμίνης D μετρήθηκαν ξανά όταν ήταν έγκυοι οκτώ εβδομάδων.

Παρότι δεν αποδεικνύεται σχέση αιτίας-αποτελέσματος, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ή συγκεντρώσεις 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng / mL) ή περισσότερο, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι και 15% περισσότερες πιθανότητες γέννησης ζώντος νεογνού συγκριτικά με όσες είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Μεταξύ των γυναικών που έμειναν έγκυοι, κάθε 10 ng / mL αύξηση της βιταμίνης D πριν από τη σύλληψη συσχετίστηκε με 12% χαμηλότερο κίνδυνο αποβολής.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μέχρι την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα βιταμίνης D δεν σχετίζονταν με τον κίνδυνο αποβολής.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολής σε γυναίκες με αυξημένες πιθανότητες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη D και γονιμότητα: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης

Πίεση στην εγκυμοσύνη: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής

Αποβολή: 4 ανέλπιστοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved