ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η ιδανική «δόση» γυμναστικής για τον εγκέφαλο

Η θεωρία ότι ένα υγιές μυαλό κατοικεί σε ένα υγιές σώμα δεν είναι καθόλου καινούρια. Το γνωστό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» διατυπώθηκε αρκετούς αιώνες πριν και υποστηρίζεται από μεγάλο όγκο επιστημονικών δεδομένων.

Ήδη το 1887 είχε γραφτεί στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine: «Η γυμναστική διατηρεί και βελτιώνει τη σωματική υγεία κι αυτό γιατί προωθεί τη διαστολή των πνευμόνων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυών και των οστών. Εκτός από όλα αυτά όμως, γνωρίζουμε ότι η γυμναστική συμβάλλει και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νοητικών ικανοτήτων».

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να γυμνάζονται για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα προκειμένου να διατηρήσουν υγιή την καρδιά τους, είναι όμως η ίδια «δόση» γυμναστικής αποτελεσματική και για τον εγκέφαλο;

Στο ερώτημα αυτό προσπάθησαν να απαντήσουν Αμερικανοί ερευνητές μέσα από μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Άσκηση με… συνταγή γιατρού για την υγεία του εγκεφάλου

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Joyce Gomes-Osman, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ανέλυσαν σχεδόν 100 δημοσιευμένες έρευνες με θέμα τη γυμναστική και την υγεία του εγκεφάλου. Η εγκεφαλική λειτουργία στις έρευνες αυτές είχε αξιολογηθεί με περισσότερες από 120 διαφορετικές εξετάσεις και το συνολικό δείγμα των συμμετεχόντων ήταν 11.061 άτομα.

Από τα δεδομένα προέκυψε πως όσοι από τους συμμετέχοντες γυμνάζονταν για περίπου 52 ώρες συνολικά σε διάστημα έξι μηνών παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην εγκεφαλική τους λειτουργία σε βάθος χρόνου. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έκαναν τρεις προπονήσεις της μίας ώρας σε εβδομαδιαία βάση.

Μάλιστα, η θετική επίδραση της γυμναστικής στην εγκεφαλική λειτουργία παρατηρήθηκε τόσο σε απολύτως υγιή άτομα όσο και σε άτομα που είχαν ήδη παρουσιάσει σημάδια νοητικής κατάπτωσης ή άνοια.

Οι παράμετροι της εγκεφαλικής λειτουργίας στις οποίες παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη βελτίωση χάρη στη γυμναστική ήταν η επίλυση προβλημάτων και η επεξεργασία των πληροφοριών, σημειώνουν οι ερευνητές, ενώ τα οφέλη για τη μνήμη δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακά.

Όπως εξηγεί η Gomes-Osman, οι πιο περίπλοκες εγκεφαλικές λειτουργίες, από τη συλλογιστική και την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών έως την ανάκληση πληροφοριών, σχετίζονται μεταξύ τους. «Υπάρχει μια αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στην ικανότητα διαχείρισης του χρόνου, τη συγκέντρωση και τις ασκήσεις μνήμης» αναφέρει. Στο μέλλον, η ίδια και οι συνεργάτες της ευελπιστούν να αποσαφηνίσουν μέσα από τις έρευνές τους ποιες ικανότητες και διεργασίες είναι πιο «ευαίσθητες» στην επίδραση της γυμναστικής.

Η γυμναστική ωφελεί τον εγκέφαλο ασχέτως έντασης και συχνότητας

Ένα εύρημα που εντυπωσίασε τους ερευνητές ήταν πως η μόνη ισχυρή συσχέτιση που προέκυψε από τις αναλύσεις τους ήταν αυτή μεταξύ της συνολικής διάρκειας της γυμναστικής και της υγείας του εγκεφάλου. Δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες συσχετίσεις ανάλογα με τη συχνότητα, την ένταση ή τη μεμονωμένη διάρκεια των προπονήσεων.

«Είχα υποθέσει ότι η διάρκεια της γυμναστικής σε εβδομαδιαία βάση θα αποδειχτεί σημαντική παράμετρος, καθώς αυτή είναι που αναφέρεται στις κατευθυντήριες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (ΑΗΑ)» αναφέρει η Gomes-Osman «ωστόσο εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πως τελικά δεν είναι». Το εύρημα αυτό φαίνεται να ενισχύει τη θεωρία ότι, όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, σημασία έχει η συνολική και αθροιστική επίδραση της σωματικής άσκησης.

«Η γυμναστική είναι πραγματικά πολύ πολύ ωφέλιμη για τον εγκέφαλο. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τις επιδράσεις της, καθώς αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας ενάντια στη νοητική κατάπτωση» καταλήγει η ερευνήτρια.

Δείτε κι αυτό:

Με πόση γυμναστική θα βάλετε «φρένο» στη γήρανση των αρτηριών

Η γυμναστική που συνιστούν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η αναγκαία «δόση» γυμναστικής για να προστατευτείτε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved