Η διατροφή που προστατεύει από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή και ειδικά η προσθήκη αντιοξειδωτικών, μπορούν να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για σύντομες χρονικές περιόδους.
Παρέμενε άγνωστο όμως αν η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ της μακροπρόθεσμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και των επιπτώσεων στην υγεία.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων αιτιών.
Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, το ελαιόλαδο και την άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζει το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τους ιστούς και τα κύτταρα, όπως εξηγούν οι ερευνητές.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη NIH-AARP (Αμερικανική Ένωση Ινστιτούτων Υγείας / Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων), η οποία παρακολούθησε περίπου 549.000 ηλικιωμένους από έξι Πολιτείες για 17 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 127.000 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη πέθαναν.
Οι ερευνητές χώρισαν τους ανθρώπους σε πέντε ομάδες με βάση το πόσο πιστά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα απογραφής, οι ερευνητές εκτίμησαν επίσης την έκθεση των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των λεπτόκοκκων σωματιδίων, του διοξειδίου του αζώτου και του όζοντος.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις αυξήθηκαν κατά 17% για κάθε αύξηση 10 μικρογραμμαρίων / κυβικό μέτρο μέσης μακροχρόνιας έκθεσης σε μικροσωματίδια για όσους δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή. Συγκριτικά, οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 5% μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή.
Οι θάνατοι από όλα τα αίτια αυξήθηκαν κατά 5% μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από τη μεσογειακή διατροφή, συγκριτικά με μόλις 2% μεταξύ εκείνων που την ακολουθούσαν.
Το μόνο στοιχείο από το οποίο δεν προστατεύει η μεσογειακή διατροφή ήταν το όζον, λένε οι ερευνητές.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που διαπιστώσαμε από την τήρηση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα ευρήματά μας συμφωνούν με την υπόθεση ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων επηρεάζει δυσμενώς την υγεία προκαλώντας οξειδωτικό στρες και φλεγμονή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, George Thurston.
«Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις του όζοντος δεν μειώθηκαν σημαντικά από τη μεσογειακή δίαιτα, επομένως το όζον επηρεάζει την καρδιακή υγεία μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού», πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος στο Σαν Ντιέγκο.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Η διατροφή που βάζει «φρένο» στο Αλτσχάιμερ έως και κατά 3,5 χρόνια!
Αυτές είναι οι κορυφαίες δίαιτες για το 2018
Οι δύο υγιεινές δίαιτες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας