Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε: Σημάδια ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε είναι σπάνια, εκτός εάν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση.
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά οι καλύτερες πηγές είναι τα φυτικά έλαια και ειδικά το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, και το φύτρο σταριού, που βρίσκεται στα δημητριακά και τα παράγωγά τους.
Η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό σας.
Τα οφέλη
Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την ομορφιά και την υγεία της επιδερμίδας, επειδή «κλειδώνει» την υγρασία μέσα στα κύτταρα και ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου ώστε να μειωθούν οι γραμμές και οι ρυτίδες, ενώ βοηθά τη λειτουργία του φυσικού φράγματος που προστατεύει το δέρμα.
Προστατεύει, επίσης, το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, μια εξαιρετικά σημαντική δράση για όσους κάθονται στον ήλιο, αφού οι ακτίνες UV μπορεί να καταστρέψουν έως και το 50% των φυσικών αποθεμάτων βιταμίνης Ε στο δέρμα.
Είναι επίσης γνωστή και ως «βιταμίνη του έρωτα» ή αλλιώς «αναπαραγωγική βιταμίνη», καθώς προστατεύει τα κύτταρα του αίματος και ενισχύει τη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε οφείλεται σε κακή απορρόφησή της από τον οργανισμό και οι επιπλοκές είναι συνήθως οι εξής:
- Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
- Κίνδυνος αιμολυτικής αναιμίας, λόγω οξειδωτικής ζημιάς στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
- Προβλήματα αναπαραγωγής, όπως υπογονιμότητα.
- Προβλήματα όρασης, π.χ. ανάπτυξη καταρράκτη.
- Δυσκολίες στο περπάτημα ή έλλειψη συντονισμού κινήσεων.
- Εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα. Η βιταμίνη Ε σε επαρκείς ποσότητες κάνει την επιδερμίδα πιο φωτεινή και η έλλειψή της φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
- Νευρολογικές βλάβες.
- Πόνοι και μυϊκή αδυναμία.
- Γενική αδιαθεσία.
Με πληροφορίες από express.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Ποιες τροφές δίνουν την περισσότερη βιταμίνη Ε;
Βιταμίνη E: Οι επιπτώσεις στην υγεία των οστών
Βιταμίνη Ε: Ποιοι τη χρειάζονται σε μεγαλύτερες «δόσεις» & πού θα τη βρουν