Η γυμναστική που συνιστούν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Η συμβολή της γυμναστικής στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης έχει διαπιστωθεί από πληθώρα επιστημονικών ερευνών, ωστόσο παρέμενε ασαφές αν τα οφέλη που προκύπτουν από μία συγκεκριμένη μορφή γυμναστικής υπερέχουν συγκριτικά με άλλες.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry έρχεται να ξεδιαλύνει το τοπίο, διευρύνοντας τις θεραπευτικές δυνατότητες στη συχνή ψυχική νόσο.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένα πρόγραμμα γυμναστικής με αντιστάσεις (RET) είναι ευεργετικό όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική υγεία.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε περισσότερες από 30 παλαιότερες έρευνες με θέμα την επίδραση της γυμναστικής στην κατάθλιψη.
Πέρα από τα οφέλη που έχει η γυμναστική με αντιστάσεις –όπως η άρση βαρών και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης– για τη σκελετική υγεία και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, φάνηκε πως συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, όπως η πεσμένη διάθεση, η απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Μπρετ Γκόρντον, μεταπτυχιακός ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Επιστημών της Άθλησης του ιρλανδικού Πανεπιστημίου του Λίμερικ σπεύδει να επισημάνει πως το βασικό μήνυμα της μελέτης δεν είναι πως η γυμναστικής με αντιστάσεις αποτελεί «θεραπεία» για την κατάθλιψη, ωστόσο παρέχει ισχυρά τεκμήρια ώστε να συστήνεται η συγκεκριμένη μορφή γυμναστικής στο πλαίσιο της θεραπευτικής διαχείρισης της κατάθλιψης, ιδίως αν ληφθεί υπόψη πως είναι μια προσβάσιμη μορφή γυμναστικής μπορεί κανείς να την κάνει χωρίς κόστος ακόμη και στο σπίτι του.
Μάλιστα, ο Γκόρντον δήλωσε στο TIME ότι, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η γυμναστική με αντιστάσεις μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά αποτελέσματα με τις θεραπείες «πρώτης γραμμής» ενάντια στην κατάθλιψη, όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT).
Αν και η νέα μελέτη δεν εξέτασε τους μηχανισμούς που εξηγούν την ωφέλιμη επίδραση της γυμναστικής στην κατάθλιψη, είναι γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι η σωματική άσκηση –όχι μόνο με αντιστάσεις, αλλά και η αεροβική ή οι ολιστικές μορφές γυμναστικής όπως η γιόγκα– μπορεί να αυξήσει την αιμάτωση του εγκεφάλου, να μεταβάλει τη δομή και τη λειτουργία του, αλλά και να προωθήσει τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και την απελευθέρωση χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη διάθεση, όπως οι ενδορφίνες.
Όσο για την ιδανική «δόση» γυμναστικής με αντιστάσεις, ο Γκόρντον συνιστά τουλάχιστον δύο προπονήσεις την εβδομάδα, οι οποίες να περιλαμβάνουν 8-12 επαναλήψεις 8-10 διαφορετικών ασκήσεων.
Δείτε κι αυτό:
Αυτές οι τροφές θα σας προστατεύσουν από την κατάθλιψη
Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται