Ουρολοίμωξη: Βοηθά τελικά ο χυμός κράνμπερι;
Ο χυμός του κράνμπερι (βακκίνιο) θεωρείται εδώ και χρόνια «γιατροσόφι» για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης. Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Αριστεία στην Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου (National Institute for Health and Care Excellence – NICE) αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά του στο προσχέδιο των νέων κατευθυντήριων που εξέδωσε σχετικά με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Αν και ορισμένες επιστημονικές μελέτες (ενδεικτικά εδώ) έχουν υποδείξει ότι ο χυμός μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη θεραπεία της λοίμωξης, το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμα τεκμήρια δεν είναι επαρκή ώστε να συστήνεται στο πλαίσιο της πρότυπης θεραπείας των ουρολοιμώξεων.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σύμφωνα με μελέτη του 2016 στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, ο χυμός κράνμπερι μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικός ως προληπτικό μέτρο ενάντια στις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
Τα μέτρα που προτείνει το Ινστιτούτο στους ασθενείς με ουρολοίμωξη είναι να πίνουν πολύ νερό ή άλλα υγρά και να λαμβάνουν παυσίπονα. Συνιστά επίσης την επίσκεψη στον γιατρό ώστε να διερευνηθεί αν χρειάζεται να συνταγογραφηθεί αντιβίωση, χωρίς αυτή να είναι πάντοτε απαραίτητη.
Αίτια
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού προκαλούνται από βακτήρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον η λοίμωξη είναι ήπια, το ανοσοποιητικό είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Σε περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφήσει αντιβίωση, η διάρκεια λήψης της θα πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή ώστε να αποφευχθεί η μικροβιακή αντίσταση, επισημαίνει το Ινστιτούτο. Πιο κατάλληλο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι ενδεχομένως να δοθεί από τον γιατρό η συνταγή για την αντιβίωση και ο ασθενής να την ξεκινήσει μόνο αν δεν διαπιστώσει βελτίωση των συμπτωμάτων του εντός 48 ωρών ή αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν γρήγορα ή σε μεγάλο βαθμό.
Τυπικά συμπτώματα που υποδεικνύουν λοίμωξη του ουροποιητικού είναι τα εξής:
- Πόνος, κάψιμο ή τσούξιμο κατά την ούρηση
- Συχνοουρία ή επιτακτική ούρηση
- Σκούρα, θολά ή δύσοσμα ούρα
- Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
- Γενικευμένο αίσθημα κακουχίας, πόνος και κόπωση
«Αναγνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού επιβάλλουν τη λήψη αντιβίωσης, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σύνεση τη χρήση αυτών των φαρμάκων» σχολιάζει ο καθηγητής Μαρκ Μπέικερ, διευθυντής του κέντρου σύνταξης των κατευθυντήριων οδηγιών του Ινστιτούτου, σύμφωνα με το BBC. «Οι νέες οδηγίες μας έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των αντιβιοτικών. Αυτό με τη σειρά του θα συμβάλει ώστε να προστατευτούν αυτά τα σωτήρια φάρμακα και να εξασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα επιβαρυνθεί με παρενέργειες από θεραπείες που δεν χρειάζεται».
Δείτε κι αυτό:
Ουρολοίμωξη ή πέτρες στα νεφρά; Ποια είναι τα συμπτώματα σε κάθε περίπτωση (πίνακας)
Έχω ουρολοίμωξη, μπορώ να κάνω σεξ;
Πρόληψη ουρολοίμωξης: Πόσο νερό πρέπει να πίνουν οι γυναίκες