ΥΓΕΙΑ

Περισσότερο φως στον ρόλο της χοληστερίνης στο Αλτσχάιμερ

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χοληστερίνη, που συνήθως συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια βρετανο-σουηδική ερευνητική ομάδα βρήκε ότι το μόριο της χοληστερίνης δρα στον εγκέφαλο ως καταλύτης που πυροδοτεί τον σχηματισμών των τοξικών συσσωματώσεων της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές, που είναι το «σήμα κατατεθέν» της νόσου.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για το Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικέλε Βεντρουσκόλο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας Nature Chemistry, ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν τα νέα ευρήματα αφορούν και τη χοληστερίνη που λαμβάνει κανείς από τη διατροφή του, καθώς η εισαγόμενη χοληστερίνη δεν μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η χοληστερίνη, που είναι ένα από τα βασικά συστατικά της εξωτερικής επιφάνειας των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων), μπορεί να λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για την προσκόλληση των μορίων της τοξικής πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές. Η προσκόλληση αυτή οδηγεί σταδιακά στον σχηματισμό διάσπαρτων πλακών μέσα στον εγκέφαλο και τελικά στον θάνατο ολοένα περισσότερων εγκεφαλικών κυττάρων, με συνέπεια την απώλεια μνήμης και άλλων λειτουργιών.

Μέχρι σήμερα έχει πολλαπλώς επιβεβαιωθεί η σχέση ανάμεσα στη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη και στο Αλτσχάιμερ. Όμως παραμένει ασαφές πώς και γιατί ξεκινά η συσσωμάτωση των μορίων της πρωτεΐνης και έτσι πυροδοτείται η όλη διαδικασία, από τη στιγμή που τα επίπεδα της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο είναι πολύ χαμηλά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο «ένοχος» ή τουλάχιστον ένας από τους «ενόχους» είναι η χοληστερίνη που υπάρχει φυσιολογικά στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Από μόνα τους τα μόρια της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης είναι πολύ δύσκολο να βρουν το ένα το άλλο και να προσκολληθούν μεταξύ τους, καθώς υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στον εγκέφαλο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί με τη μεσολάβηση της χοληστερίνης που υπάρχει στις λιπώδεις κυτταρικές μεμβράνες των νευρώνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η εγκεφαλική χοληστερίνη επιταχύνει κατά 20 φορές τη συγκόλληση των μορίων της βήτα αμυλοειδούς και τον σχηματισμό τοξικών πλακών.

Όπως είπε ο Βεντρουσκόλο, «το θέμα δεν είναι να εξαλείψει κανείς τη χοληστερίνη από τον εγκέφαλο, αλλά να ελέγξει τον ρόλο της στη νόσο Αλτσχάιμερ, ρυθμίζοντας την αλληλεπίδρασή της με το βήτα αμυλοειδές. Δεν υποστηρίζουμε ότι η χοληστερίνη είναι η μοναδική αιτία που πυροδοτεί τη νόσο, αλλά σίγουρα είναι μία από τις αιτίες. Χρειάζεται να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πώς διατηρείται η ισορροπία της χοληστερίνης στον εγκέφαλο, προκειμένου να βρούμε τρόπους να απενεργοποιήσουμε τον καταλυτικό ρόλο της στην πυροδότηση της συσσώρευσης της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Ο παράγοντας που επιταχύνει το Αλτσχάιμερ έως και κατά 9 χρόνια

Οι συμβουλές των νευρολόγων για να προλάβετε το Αλτσχάιμερ!

Το λαχανικό που επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved