ISA: Άδικα ενοχοποιούνται τα γλυκαντικά για παχυσαρκία και διαβήτη
Η μελέτη των Hoffmann και συν.1 που εξετάζει τις βιολογικές επιδράσεις της γλυκόζης και των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σε κύταρα (in-vitro) και σε πειραματόζωα, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο Experimental Biology 2018 δεν αποδεικνύει ότι τα ΟΛΙΓΟΘΕΡΜΙΔΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την εμφάνιση παχυσαρκίας ή διαβήτη στους ανθρώπους, υπογραμμίζει σε νέα ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA).
«Κανένα από τα αναφερόμενα αποτελέσματα της πειραματικής αυτής μελέτης δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί ούτε επιβεβαιωθεί σε μελέτες σε ανθρώπους» αναφέρει η Ένωση και συνεχίζει:
«Επιπλέον, σε αυτά τα πειράματα οι ερευνητές εξέθεσαν κύτταρα σε πολύ υψηλές ποσότητες ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, οι οποίες δεν παρατηρούνται σε πραγματικές συνθήκες έκθεσης, επομένως δεν δίνουν στοιχεία για κάποια κλινικά σημαντική επίδραση της κατανάλωσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στον έλεγχο του βάρους ή της γλυκόζης αίματος. Συνολικά, με δεδομένο ότι οι πληροφορίες που δίνονται σχετικά με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι περιορισμένα και, το σημαντικότερο, ότι η μελέτη δεν έχει δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό και επομένως δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από άλλους ειδικούς, από επιστημονικής πλευράς έχει κριτική σημασία το να αξιολογήσει και να ερμηνεύσει κανείς τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής με ιδιαίτερη προσοχή.
Αντίθετα, πληθώρα κλινικών μελετών σε ανθρώπους έχουν δείξει με συνέπεια ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και συνεπώς του σωματικού βάρους, όταν χρησιμοποιούνται στη θέση της ζάχαρης και ως μέρος μιας δίαιτας ελεγχόμενων θερμίδων, ενώ δεν επηρεάζουν την ομοιόσταση της γλυκόζης του αίματος2,3,4,5,6,7,8.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της μελέτης των Hoffmann και συν., τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν επίσης να αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα στα άτομα με διαβήτη, καθώς δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος7,8. Η ευεργετική επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη μεταγευματική γλυκόζη αναγνωρίζεται επίσης με ισχυρισμό υγείας στην Ευρώπη, σε συνέχεια της επιστημονικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)6: ‘Η κατανάλωση τροφίμων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έναντι της ζάχαρης προκαλεί μικρότερη αύξηση της γλυκόζης του αίματος μετά την κατανάλωσή τους σε σύγκριση με τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη’.
Όπως αναγνωρίζει ευρέως η επιστημονική κοινότητα, όταν αξιολογεί κανείς νέες μελέτες έχει κριτική σημασία το να εξετάζει όλο το φάσμα των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων, ενώ επίσης τα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο είδος μελέτης δεν πρέπει να υπερέχουν των ευρημάτων των καλά σχεδιασμένων, ελεγχόμενων μελετών παρέμβασης σε ανθρώπους. Με βάση την πληθώρα καλά σχεδιασμένων ερευνών, όλα τα εγκεκριμένα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης και του ακεσουλφανικού καλίου, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και ζάχαρης και δεν έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επίσης δεν υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια του στόματος, δεν προκαλούν τερηδόνα και είναι συστατικά φιλικά προς τα δόντια.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
1. Brian Hoffmann, George Ronan, Dhanush Haspula, ‘The Influence of Sugar and Artificial Sweeteners on Vascular Health during the Onset and Progression of Diabetes’ (abstract), https://plan.core-apps.com/eb2018/event/3063c8bbfcff839c30a0263ac784eb7f
2. Peters, J. C., & Beck, J. Low Calorie Sweetener (LCS) use and energy balance. Physiology & behavior, 2016; 164: 524-528
3. Rogers PJ. et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int J Obes, 2016; 40(3): 381-94.
4. Miller, P. E., & Perez, V. Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2014; 100(3): 765-777
5. Tucker, R. M., & Tan, S. Y.. Do non-nutritive sweeteners influence acute glucose homeostasis in humans? A systematic review. Physiol Behav 2017; 182: 17-26
6. EFSA Scientific opinion on the substantiation of health claims related to intense sweeteners. EFSA 2011 Journal 9: 2229
7. American Diabetes Association (ADA). 4. Lifestyle management: Standards of Medical Care in Diabetes – 2018. Diabetes Care 2018; 41(Suppl 1): S38-S50
8. Dyson, P. A., Twenefour, D., Breen, C., Duncan, A., Elvin, E., Goff, L., . . . Watson, K.. Diabetes UK evidence-based nutrition guidelines for the prevention and management of diabetes (2018). Diabet Med. 2018 May;35(5):541-547.