ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 5 σημάδια-κλειδιά του «νεανικού» καρκίνου (εικόνες)

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, γνωστός και ως ορθοκολικός καρκίνος, χαρακτηρίζεται ως «νεανικός» καρκίνος, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικίες.

Αν και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 66 έτη, πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αποκαλύπτουν πως όλο και περισσότερες διαγνώσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου αφορούν 20άρηδες ή 30άρηδες.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στην πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου χάρη στον προληπτικό έλεγχο (κολονοσκόπηση), ωστόσο αυξημένοι είναι και οι δείκτες θνησιμότητας μεταξύ των νέων που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στις ΗΠΑ. Μέσα στο 2018 εκτιμάται πως οι νέες διαγνώσεις θα φτάσουν τις 140.000.

Αν και δεν είναι βέβαιο ποιοι περιβαλλοντικοί, γενετικοί ή άλλοι παράγοντες καθοδηγούν τη συχνότερη εκδήλωση του ορθοκολικού καρκίνου στους νέους, δεν θεωρείται τυχαίο ότι συμβαδίζει με την αυξημένη συχνότητα των περιστατικών παχυσαρκίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι συνήθειες και συμπεριφορές που οδηγούν στην υπερβολική αύξηση του βάρους, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή, αποτελούν παράγοντες κινδύνου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι βέβαια το ότι ο δείκτης επιβίωσης για τον ορθοκολικό καρκίνο αγγίζει το εντυπωσιακό 92% εφόσον εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο. Έτσι, η έγκαιρη αναγνώριση των ενδείξεων για τη νόσο αποδεικνύεται σωτήρια, ιδιαίτερα μεταξύ των ανθρώπων νεαρής ηλικίας.

Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε πέντε χαρακτηριστικά σημάδια του επικίνδυνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Πότε τα κόπρανα δείχνουν καρκίνο (γράφημα)

Αιμορροΐδες ή ορθοκολικός καρκίνος; Ποια είναι τα συμπτώματα-κλειδιά

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε πόσο διάστημα θα μειώσετε τον κίνδυνο με γυμναστική

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved