ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Η πρώιμη ένδειξη που αντανακλάται στο στόμα

Η στοματική υγεία δεν είναι σημαντική μόνο για αισθητικούς λόγους, δηλαδή για να έχουμε ένα λαμπερό και εντυπωσιακό χαμόγελο. Όπως έχει αποδειχτεί από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με άλλες πτυχές της σωματικής μας υγείας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, παθήσεις όπως η περιοδοντίτιδα συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο ή και τον πρόωρο θάνατο.

Τώρα, μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να υποδείξει ότι το στόμα συχνά αντανακλά και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ανησυχητική η απώλεια δύο ή και περισσότερων δοντιών

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τουλέιν και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η απώλεια δοντιών στη μέση ηλικία είναι ενδεικτική για τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Πέρα από άλλες γνωστές συσχετίσεις μεταξύ της υγείας των δοντιών και του κινδύνου ασθένειας, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι μεσήλικες που έχουν χάσει δύο ή και περισσότερα δόντια διατρέχουν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα» εξηγεί ο Λου Κι, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξερευνά τη σχέση στοματικής υγείας και καρδιαγγειακής νόσου, είναι ωστόσο η πρώτη που εστίασε στην απώλεια δοντιών στη μέση ηλικία.

Από το σύνολο των δεδομένων που ανέλυσαν οι ερευνητές, τα οποία αφορούσαν χιλιάδες άντρες και γυναίκες 45-69 ετών, προέκυψε ένα σταθερό μοτίβο σχετικά με την απώλεια δοντιών και τη στεφανιαία νόσο: Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν χάσει δύο ή και περισσότερα δόντια ήταν 23% πιθανότερο να εκδηλώσουν σε βάθος χρόνου στεφανιαία νόσο συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που διατηρούσαν όλα τα φυσικά τους δόντια.

Μάλιστα, η απώλεια δοντιών φάνηκε να «προβλέπει» με σχετική αξιοπιστία την εκδήλωση της καρδιαγγειακής επιπλοκής ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή, τα επίπεδα της σωματικής άσκησης, το σωματικό βάρος κ.ά.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (AHA) με θέμα την καρδιομεταβολική υγεία. Περίληψη της μελέτης δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation.

Παλαιότερα είχε επικρατήσει η άποψη ότι η κακή στοματική υγεία οδηγεί στα καρδιαγγειακά μέσω των μηχανισμών της φλεγμονής και της λοίμωξης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δημοφιλέστερη είναι στους επιστημονικούς κύκλους η θεωρία ότι η κακή στοματική υγεία είναι ενδεικτική –και όχι υπαίτια– για την αθηροσκλήρωση κι έτσι μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει πρώιμο και αξιόπιστο δείκτη για τα νοσήματα αυτά.

Λίγα λόγια για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ένα σύνολο παθήσεων που χαρακτηρίζονται από τις βλάβες στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το εγκεφαλικό επεισόδιο, η στεφανιαία νόσος, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Το 2015 κόστισαν τη ζωή σε 17,7 ανθρώπους, εκ των οποίων 7,4 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους λόγω στεφανιαίας νόσου και 6,7 εκατομμύρια λόγω εγκεφαλικού.

Δείτε κι αυτό:

Διαβήτης τύπου 2: Με ποια στοματικά συμπτώματα εκδηλώνεται

Πέντε διατροφικές συνήθειες για πιο γερά και υγιή δόντια

Από το στόμα ξεκινά μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved