Οι αλλεργίες της άνοιξης μπορούν να αντιμετωπιστούν με βελονισμό
Οι αλλεργίες ειδικά αυτή την εποχή, ταλαιπωρούν τόσο μεγάλους όσο και μικρούς.
Άλλωστε η άνοιξη αποτελεί περίοδο έξαρσης πολλών φαινομένων αλλεργίας και μάλιστα σημαντικών, όπως αυτές που σχετίζονται με τα μάτια, προκαλώντας πρόβλημα σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Το φαινόμενο της αλλεργίας είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε κάποιο ερέθισμα.
Η αναπνευστική είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργία, που συνδέεται με ρινική καταρροή. Ακολουθούν οι οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις που εμφανίζονται συνήθως στην επιφάνεια του ματιού (επιπεφυκότας), μιας και τα μάτια έρχονται σε επαφή περισσότερο με το περιβάλλον, είναι συχνές και ταυτόχρονα από τις πιο ενοχλητικές.
Επιπεφυκίτιδα: Η κλασική ανοιξιάτικη αλλεργία, συνήθως εμφανίζεται με φτερνίσματα, καταρροή, μπουκωμένη μύτη που μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα στα μάτια, πρηξίματα και κοκκινίλες. Δύο άλλες μορφές ανοιξιάτικων αλλεργιών – και όχι μόνο – είναι η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα.
Αλλεργική ρινίτιδα: Η ρινίτιδα μπορεί να εμφανιστεί εποχιακά την άνοιξη, μπορεί να εμφανίζεται όμως και όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως φτάρνισμα, μπούκωμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη κ.α.
Αλλεργικό άσθμα: Τα συμπτώματά του συνήθως είναι ξηρός βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κρυολόγημα.
Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς και στην καταστολή της αλλεργίας. Τα τελευταία 70 χρόνια μέσα από ιατρικές έρευνες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βελονισμός καταστέλλει την ανοσολογική αντίδραση που δημιουργείται με την αλλεργία. Με την εισαγωγή των ειδικών βελονών στο σώμα μας εκκρίνονται νευροδιαβιβαστικές ουσίες που σταματούν αυτή την παράδοξη αντίδραση του οργανισμού.
Κατά την εμφάνιση αλλεργιών στην παιδική ηλικία η θεραπεία είναι πολύ απλή. Τοποθετούνται 2-6 το πολύ λεπτές βελόνες στα χέρια ή στα πόδια του παιδιού για 15 λεπτά περίπου. Έτσι μπορούμε να μειώσουμε ή να σταματήσουμε εντελώς την φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές τα παιδιά μπορεί να φοβούνται την θεραπεία. Οι ειδικές βελόνες όμως που χρησιμοποιούνται στον βελονισμό κάνουν τη διαδικασία απόλυτα ανώδυνη. Σε περιπτώσεις που έχει εμφανιστεί έντονης μορφής φόβος μπορεί να εφαρμοστεί λέιζερ στα σημεία του βελονισμού, χωρίς καθόλου εισαγωγή βελόνων στο σώμα. Επίσης μπορούν να εφαρμοστούν ημιμόνιμα προθέματα που τοποθετούνται στο αυτί, ο γνωστός ωτοβελονισμός που επίσης είναι απόλυτα ανώδυνος, αβλαβής και ασφαλής.
Όσον αφορά την καταστολή της ίδιας της αλλεργίας, πραγματοποιούνται ορισμένες θεραπείες βελονισμού, 5 περίπου, μετά το τέλος της αντιμετώπισης του αλλεργικού συμπτώματος, έτσι ώστε να μην επανεμφανιστεί η αλλεργία το επόμενο έτος. Η ίδια μέθοδος εφαρμόζεται και για άλλες μορφές αλλεργίας όπως η τροφική αλλεργία, φαρμακευτική, οι δερματικές αλλεργίες κλπ. Ένα ακόμη από τα πολλά πλεονεκτήματα του βελονισμού στην υγεία μας, είναι η εφαρμογή του στην αντιμετώπιση του άσθματος.
Η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου είναι Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, εξειδικευμένη στο Βελονισμό, Σύμβουλος Ολοκληρωμένης Υγείας & Health Coaching. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG).
Διαβάστε ακόμη:
Ποιες είναι οι συχνότερες εαρινές αλλεργίες στα μάτια
Τέσσερα tips για να «τιθασεύσετε» τις αλλεργίες της άνοιξης
Εποχικές αλλεργίες: Έξι παράγοντες που τις επιδεινώνουν
Κοκκίνισμα ματιών: 9 αιτίες & τι μπορείτε να κάνετε (φωτο)
Μυοσκελετικές παθήσεις: Η δύναμη του βελονισμού στην αντιμετώπισή τους