ΥΓΕΙΑ

Πλαστικά παιχνίδια στο μπάνιο: Ο σοβαρός λόγος που πρέπει τα παιδιά να τα αποφεύγουν

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, συνηθίζουμε να τους δίνουμε διάφορα πλαστικά παιχνίδια στο μπάνιο προκειμένου να τα εξοικειώσουμε με το νερό και να γίνει πιο ευχάριστη η διαδικασία.

Τώρα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα τον κινδύνου για τη χρήση τέτοιων παιχνιδιών, τα οποία, όπως υποστηρίζουν είναι επικίνδυνα, καθώς αποτελούν εστία μικροβίων.

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Υδάτων (EAWAG), της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, έκαναν πειράματα με παιχνίδια μπάνιου που είχαν πάρει από παιδιά και καινούργια που τα υπέβαλλαν στις ίδιες συνθήκες χρήσης με την πραγματικότητα.

Σε διάστημα 11 εβδομάδων, τα εξέθεσαν τόσο σε καθαρό όσο και σε βρώμικο νερό από μπανιέρα, που περιέχει σαπούνι και σωματικά υγρά.

Στη συνέχεια έκοψαν στα δύο τα παιχνίδια και εντόπισαν εκατομμύρια βακτήρια στις εσωτερικές επιφάνειες. Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματα της μελέτης, «είδη μυκήτων εντοπίστηκαν σχεδόν στο 60% όλων των παιχνιδιών. Δυνητικά παθογόνα βακτήρια εντοπίστηκαν στο 80% των παιχνιδιών, περιλαμβανομένης της λεγιονέλλας και της αεριογόνου ψευδομονάδας», βακτήρια που συνήθως ενοχοποιούνται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές το πρόβλημα προκύπτει όταν το ζεστό νερό παγιδεύεται εντός του παιχνιδιού, που συνήθως έχει φτιαχτεί από κάποιο φθηνό πολυμερές υλικό, το οποίο απελευθερώνει οργανικά συστατικά άνθρακα που γίνονται η τροφή των αναπτυσσόμενων βακτηρίων.

«Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, συστατικά όπως ο φώσφορος και το άζωτο αλλά και βακτήρια απορρίπτονται από το ανθρώπινο σώμα, και ενώνονται με τα συστατικά των ειδών προσωπικής υγιεινής και εξωτερικούς ρυπογόνους παράγοντες», αναφέρει η έρευνα.

Αυτό επιτρέπει στα βακτήρια και τους μύκητες εντός του παιδικού παιχνιδιού να πολλαπλασιάζονται και να απελευθερώνονται κάθε φορά που το παιδί πιέζει το παιχνίδι για να παίξει με το νερό.

«Αυτό βέβαια μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, αλλά μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους για τα μάτια ή τα αφτιά του ή και να δίνει το έναυσμα για γαστρεντερικές λοιμώξεις», σχολιάζει ο μικροβιολόγος Φρέντερικ Χαννες.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο npj biofilms and microbiomes.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Τα 8 σημεία του σώματος που δεν πρέπει να αγγίζετε

Το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και είναι πιο βρόμικο κι από τη λεκάνη της τουαλέτας!

Αυτά είναι τα 7 πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι σας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved