ΥΓΕΙΑ

Τι μπορείτε να φάτε μετά την εξαγωγή φρονιμίτη

Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα, συνήθως σε ηλικία μεταξύ 15 και 25 ετών.

Άλλοτε αναπτύσσονται πλήρως και άλλοτε παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι, ενώ μπορεί να ξεπροβάλλουν σε ευθεία χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στα διπλανά τους δόντια ή να βγαίνουν στραβά.

Τόσο οι έγκλειστοι όσο και οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως πόνο, λοιμώξεις και φλεγμονές των γύρω ιστών. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται η χειρουργική αφαίρεσή τους, η οποία σε γενικές γραμμές είναι μια επέμβαση ρουτίνας.

Μετά την αφαίρεση φρονιμίτη απαιτείται όμως ειδική φροντίδα και ειδική διατροφή ώστε να διευκολυνθεί η επούλωση.

Διατροφή μετά την αφαίρεση φρονιμίτη

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά την αφαίρεση φρονιμίτη διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο σε γενικές γραμμές τις πρώτες μέρες υπάρχει μια μικρή ενόχληση που δυσκολεύει την κατανάλωση φαγητού. Έτσι, συστήνεται διατροφή με πολλά υγρά και πολύ μαλακές τροφές.

Οι σούπες και οι ζωμοί είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς είναι γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά παράλληλα δεν απαιτούν καθόλου μάσημα.

Άλλες ιδέες είναι οι εξής:

  • Μίλκσεϊκ
  • Πολτοποιημένα φρούτα (αχλάδι, μήλο, μπανάνα κ.λπ.)
  • Smoothies
  • Αβοκάντο
  • Παγωτό
  • Ζελέ
  • Πουρές πατάτας/φασολιών
  • Ομελέτα
  • Μαλακά τυριά (π.χ. κότατζ, ανθότυρο, μανούρι)
  • Γιαούρτι

Προτιμήστε οτιδήποτε μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι, καθώς αν αγοράσετε έτοιμα κάποια από τα παραπάνω προϊόντα ενδέχεται να είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη.

Επίσης, για τις σούπες, τους ζωμούς και τον πουρέ εξασφαλίστε ότι δεν είναι πολύ καυτά, καθώς το καυτό φαγητό θα ερεθίσει την πληγή που υπάρχει στο στόμα.

Μπορείτε να φτιάξετε γευστικά μίλκσεϊκ και smoothies αναμειγνύοντας γάλα, φρούτα και λαχανικά στο μπλέντερ. Έτσι, θα πάρετε απαραίτητες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που θα βοηθήσουν στην ανάρρωσή σας.

Όσο για το παγωτό, παρέχει μεν μια αίσθηση ανακούφισης στο στόμα, συχνά όμως έχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Προτιμήστε λοιπόν λάιτ εκδοχές ή επιλέξτε το γιαούρτι, που είναι εξίσου δροσερό αλλά πιο θρεπτικό.

Τι να αποφύγετε

Εύλογα, τις πρώτες μέρες θα πρέπει να αποφύγετε σκληρές τροφές που μπορεί να τραυματίσουν την πληγή που υπάρχει στο στόμα.

Μερικά παραδείγματα είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα φρούτα με κουκούτσι, τα πικάντικα φαγητά (περιέχουν συχνά μεγάλα κομμάτια καρυκευμάτων) και έτοιμα σνακ όπως πατατάκια ή κρακεράκια.

Επίσης, αποφύγετε τροφές και ποτά με μεγάλη οξύτητα (π.χ. ντομάτα, χυμός πορτοκάλι), καθώς μπορεί να ερεθίσουν την πληγή και να επιβραδύνουν την επούλωση.

Οι σωστές διατροφικές επιλογές σε συνδυασμό με την τήρηση των οδηγιών του γιατρού –για παράδειγμα όσον αφορά τη λήψη αντιβίωσης/παυσίπονων ή τη χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος– θα σας εξασφαλίσουν μια ομαλή και κατά το δυνατόν γρήγορη ανάρρωση. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε επιπλοκή (π.χ. επίμονο πρήξιμο, διαρροή υγρού από την πληγή) μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Φρονιμίτες: Ποια σημάδια φανερώνουν ότι προκαλούν πρόβλημα

Εξαγωγή φρονιμίτη: Πώς γίνεται, πότε είναι απαραίτητη

Φρονιμίτες: Τα 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved