ΥΓΕΙΑ

ΔΜΣ, περίμετρος μέσης, ποσοστό λίπους: Οι επικίνδυνες τιμές για την καρδιά

Διάφοροι δείκτες που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του βάρους, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η περίμετρος της μέσης και το ποσοστό λίπους που είναι συσσωρευμένο στο σώμα, δίνουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο, δείχνει μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 300.000 άτομα.

Η μελέτη, η οποία είχε συνολική διάρκεια πέντε έτη και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Heart Journal, παρουσιάζει αναλυτικά πώς διαφοροποιείται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβάντων ανάλογα με τις τιμές αυτών των δεικτών.

Το «παράδοξο της παχυσαρκίας» καταρρίπτεται

Ένα από τα βασικότερα ευρήματα των ερευνητών, με επικεφαλής την Ελληνίδα δρα Σταματίνα Ηλιοδρομίτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, είναι πως τελικά δεν φαίνεται να ισχύει το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας» που θέλει ορισμένα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα να μη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές υπέδειξαν με σαφήνεια ότι όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ (δείτε εδώ πώς θα τον υπολογίσετε), βασικός δείκτης αξιολόγησης της παχυσαρκίας, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Στο 22 με 23 ο ιδανικός ΔΜΣ

Φυσιολογικό βάρος θεωρείται ότι έχει ένα άτομο όταν ο ΔΜΣ του βρίσκεται μεταξύ του 18,5 και του 24,9.

Η μελέτη υπέδειξε ωστόσο ότι όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, ιδανική είναι η τιμή 22-23. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που είχαν αυτόν τον ΔΜΣ φάνηκε να διατρέχουν τον μικρότερο δυνατό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Για κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 4,3 μονάδες στους άντρες και κατά 5,3 μονάδες στις γυναίκες επάνω από το όριο των 22 μονάδων, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται κατά 13% κατά μέσο όρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, ούτε και οι πολύ αδύνατοι είναι προστατευμένοι από την καρδιοπάθεια. Ο πολύ χαμηλός ΔΜΣ 18,5 και κάτω (δηλαδή όταν το άτομο είναι λιποβαρές) επίσης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αν και όχι τόσο μεγάλο όσο στην περίπτωση του πολύ υψηλού ΔΜΣ.

Περίμετρος μέσης, ποσοστό λίπους, αναλογία μέσης-γοφών, αναλογία μέσης-ύψους

Τέσσερις ακόμη δείκτες μελετήθηκαν από τους ερευνητές ως προς τη σχέση τους με την καρδιοπάθεια.

Αναφορικά με την περίμετρο της μέσης, η οποία είναι ενδεικτική της επικίνδυνης κοιλιακής (κεντρικής) παχυσαρκίας, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μεγαλώνει όσο περισσότερο είναι το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Συγκεκριμένα, σε σχέση με άντρες και γυναίκες που έχουν περίμετρο μέσης 83 και 74 εκατοστά αντίστοιχα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 10% στους πρώτους και κατά 16% στις δεύτερες για κάθε αύξηση 11,4 εκατοστών και 12,6 εκατοστών αντίστοιχα για τα δύο φύλα.

Ομοίως, αυξημένος ήταν ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για κάθε αύξηση 5,8% και 6,9% του συνολικού ποσοστού σωματικού λίπους σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα πάνω από το φυσιολογικό (περίπου 15% για τους άντρες και 20-26% για τις γυναίκες).

Τέλος, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου όσο αυξανόταν η αναλογία μέσης-γοφών και η αναλογία μέσης-ύψους, δείκτες που υπολογίζονται απλώς διαιρώντας κάθε φορά την πρώτη μέτρηση με τη δεύτερη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η αναλογία μέσης-γοφών να μην ξεπερνά τις 0,9 μονάδες για τους άντρες και τις 0,85 μονάδες για τις γυναίκες, ενώ το επικίνδυνο όριο αναλογίας μέσης-ύψους είναι οι 0,53 μονάδες για τους άντρες και οι 0,54 μονάδες για τις γυναίκες.

Πιθανώς σαστίσατε και μόνο διαβάζοντας τους αριθμούς, καλό θα είναι όμως να υπολογίζετε τους παραπάνω δείκτες τακτικά και για τον εαυτό σας και να παρακολουθείτε τυχόν ανησυχητικές ανοδικές τάσεις σε βάθος χρόνου προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιαγγειακή υγεία σας τώρα και στο μέλλον.

Δείτε κι αυτό:

Μήπως έχετε φραγμένες αρτηρίες; Κάντε το τεστ με το μαξιλάρι!

Μετρήστε τη μέση και τους γοφούς σας για να δείτε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα

Το τεστ των 30’’ που προβλέπει τον πρόωρο θάνατο

To top 10 των καλύτερων τροφών για την καρδιά σας (φωτογραφίες)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved