Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια κοινή διαταραχή που προσβάλλει το παχύ έντερο.
Τυπικά σημάδια και συμπτώματα που προκαλεί είναι οι κράμπες και ο πόνος στην κοιλιά , το φούσκωμα , η διάρροια και η δυσκοιλιότητα . Το ΣΕΕ είναι μια χρόνια πάθηση που επιβάλλει την εφαρμογή σωστών στρατηγικών διαχείρισης προς αποφυγή μακροπρόθεσμων ενοχλήσεων και επιπλοκών.
Μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων παρουσιάζει πολύ σοβαρά συμπτώματα λόγω του ΣΕΕ. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες είναι αρκετές για να μειωθεί η συχνότητα των κρίσεων και η ένταση των συμπτωμάτων.
Μέτρα αντιμετώπισης Καθένας από τους πάσχοντες από ΣΕΕ παρουσιάζει ευαισθησία σε διαφορετικούς παράγοντες, ωστόσο οι 7 στρατηγικές που θα δείτε στην παρακάτω gallery προσφέρουν αποδεδειγμένα ανακούφιση στη μεγαλύτερη μερίδα ασθενών.
Πηγή: Mayo Clinic, The Guardian
Δείτε κι αυτό:
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα
GSE: Tο «κλειδί» για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το λαχανικό που βελτιώνει τα συμπτώματα
Photo 1/7
1. Φαρμακευτική αγωγή: Ανάλογα με τον τύπο ΣΕΕ προτείνονται τα καθαρτικά φάρμακα (για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας) ή η λοπεραμίδη (για την αντιμετώπιση της διάρροιας).
Photo 2/7
2. Προβιοτικά: Έρευνες δείχνουν ότι οι σε ορισμένους ανθρώπους η λήψη προβιοτικών (σε μορφή κάψουλας, σκόνης ή μέσω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων) βοηθά να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Τα προβιοτικά εξισορροπούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου εμποδίζοντας την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων, επιβραδύνοντας την εντερική δραστηριότητα και εξουδετερώνοντας τις φλεγμονές.
Photo 3/7
3. Φυτικές ίνες: Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών –μέσω της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης– βοηθά να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα του ΣΕΕ. Ορισμένοι πάσχοντες βρίσκουν επίσης ανακούφιση χάρη στην κετογονική δίαιτα (με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες).
Photo 4/7
4. Γυμναστική: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, περίπου 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης (π.χ. περπάτημα) πέντε ημέρες την εβδομάδα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της ΣΕΕ όπως η δυσκοιλιότητα και οι κοιλιακές κράμπες.
Photo 5/7
5. Λιγότερο στρες: Το στρες πυροδοτεί ή επιδεινώνει τις κρίσεις ΣΕΕ, εν μέρει λόγω των νευρικών συνδέσεων που υφίστανται ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο έντερο. Αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης του στρες είναι μεταξύ άλλων η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις σωστής αναπνοής.
Photo 6/7
6. Ημερολόγιο διατροφής & συμπτωμάτων: Το ημερολόγιο βοηθά να εντοπιστούν με μεγάλη ακρίβεια οι τροφές και τα ποτά που προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Έτσι, μπορεί να διαμορφωθεί τελικά ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής που δεν προκαλεί φούσκωμα, διάρροια ή αέρια.
Photo 7/7
7. Έλαιο μέντας: Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Gastroenterology & Hepatology, το έλαιο μέντας βοηθά να μειωθούν σε ένταση οι κράμπες και οι σπασμοί στην κοιλιακή χώρα, καθώς και το φούσκωμα και ο πόνος κατά τις κενώσεις, ιδιαίτερα στους ασθενείς με συχνά επεισόδια διάρροιας. Το έλαιο μέντας είναι διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας, που επιτρέπει την αργή απελευθέρωσή του στο έντερο.