ΥΓΕΙΑ

Tips για να προστατεύσετε τις βαλβίδες της καρδιάς σας

Η υγεία της καρδιάς δεν εξαρτάται μόνο από τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση και την κατάσταση των αρτηριών. Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι του «παζλ» που δεν πρέπει να αγνοείτε είναι η υγεία των καρδιακών βαλβίδων.

Πώς λειτουργούν οι βαλβίδες της καρδιάς

Η καρδιά διαθέτει τέσσερις βαλβίδες, με την κυριότερη από αυτές να είναι η αορτική βαλβίδα. Η αορτική βαλβίδα είναι αυτή που ελέγχει τη ροή αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα και αυτή που υπόκειται τη μεγαλύτερη πίεση. Η αορτική βαλβίδα ανοιγοκλείνει σαν πόρτα περίπου 60 φορές το λεπτό, 24 ώρες το 24ωρο. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική και είναι ειδικά «σχεδιασμένη» ώστε να μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει αδιάκοπα για 100 ή και περισσότερα χρόνια!

Με την πάροδο των ετών, οι βαλβίδες αναπόφευκτα φθείρονται, εμφανίζοντας αλλοιώσεις όπως η συσσώρευση ασβεστίου σε αυτές ή η αύξηση του πάχους τους. Μια εξαιρετικά επικίνδυνη –έως και απειλητική για τη ζωή– πάθηση των βαλβίδων είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη αύξηση του πάχους της συγκεκριμένης βαλβίδας και κατ’ επέκταση την παρεμπόδιση της ομαλής ροής του αίματος από την καρδιά. Μια πιθανή θεραπεία για τη στένωση είναι η χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας.

Προστασία των βαλβίδων

Για να παραμείνουν οι βαλβίδες επαρκώς λειτουργικές για περισσότερα χρόνια, χρειάζονται ορισμένα μέτρα προστασίας που αφορούν τη διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης και άλλες συνήθειες. Στην παρακάτω gallery θα δείτε τα κυριότερα από αυτά!

Πηγή: Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Φύσημα στην καρδιά: Τι είναι και ποια συμπτώματα προκαλεί

Τρία σημάδια στα πόδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά

Πόσους ξηρούς καρπούς πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η βιταμίνη που διορθώνει τις βλάβες στην καρδιά

Δείτε από το ύψος σας αν κινδυνεύει η καρδιά σας!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved