Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: 5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι χάνετε τη δική σας!
OnMed
Ανανεώθηκε:
Η 3η Μαρτίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής.
Στόχος της ημέρας αυτής είναι η καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν την προστασία της ακοής αλλά και την απώλεια της συγκεκριμένης αίσθησης.
Υπολογίζεται ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε ηλικίας ταλαιπωρείται από προβλήματα ακοής. Ο αριθμός των βαρήκοων παγκοσμίως ανέρχεται σε 643 εκατομμύρια, ενώ στην Ευρώπη φτάνει τα 84 εκατομμύρια. Ποσοστό 60-70% των βαρήκοων θα χρειαστούν τελικά ακουστικά ή κοχλιακά εμφυτεύματα.
Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που «προειδοποιούν» ότι η ακοή έχει αποδυναμωθεί επικίνδυνα; Τα πέντε κυριότερα από αυτά μπορείτε να τα δείτε στην παρακάτω gallery!
1. Κουδούνισμα στα αυτιά: Πρόκειται για ένα από τα πρώτα σημάδια της απώλειας ακοής. Οι εμβοές, όπως λέγονται στον ιατρικό χώρο, γίνονται αντιληπτές ως κουδούνισμα ή βουητό όταν επικρατεί ησυχία στον περιβάλλοντα χώρο και υποδεικνύουν βλάβη στα νεύρα του αυτιού.
Photo 2/5
2. Απώλεια ισορροπίας: Το έσω ους είναι μια δομή του αυτιού που ελέγχει την ισορροπία. Όταν υπάρχει βλάβη σε αυτό, τότε η ακοή μειώνεται και ταυτόχρονα παρατηρείται αποσυντονισμός της κίνησης.
Photo 3/5
3. Αποδυνάμωση της μνήμης: Η μνήμη μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ακουστικά μας ερεθίσματα. Είναι πολύ πιο δύσκολο λοιπόν να απομνημονεύσουμε πληροφορίες όταν η αντίληψη των ήχων είναι μειωμένη. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση JAMA, η απώλεια ακοής πολλές φορές αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων.
Photo 4/5
4. Πόνος λόγω της έκθεσης σε δυνατούς ήχους: Οι κόρνες των αυτοκινήτων είναι σίγουρα ενοχλητικές, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι επίπονες. Αν τέτοιου είδους δυνατοί ήχοι προκαλούν έντονη δυσφορία, τότε πιθανότατα υπάρχει βλάβη σε κάποια δομή του αυτιού.
Photo 5/5
5. Οι λέξεις δεν ακούγονται καθαρά: Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να ρωτά «Τι είπες;»; Αν δεν φταίει ο χαμηλός τόνος της φωνής του συνομιλητή σας, τότε μάλλον φταίνε τα αυτιά σας. Ένα λειτουργικό αυτί μπορεί να διακρίνει την ομιλία ακόμη και σε ένα πολύβουο περιβάλλον όπως ένα εστιατόριο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν υπάρχει διαταραχή της ακοής.