ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την ακοή

Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε ηλικίας ταλαιπωρείται από προβλήματα ακοής.

Ο αριθμός των βαρήκοων παγκοσμίως ανέρχεται σε 643 εκατομμύρια, ενώ στην Ευρώπη φτάνει τα 84 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι το 60-70% των βαρήκοων θα χρειαστούν ακουστικά ή κοχλιακά εμφυτεύματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, που έχει οριστεί στις 3 Μαρτίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, η Α΄ ΩΡΛ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΠΘ διοργανώνει ημερίδα σήμερα το απόγευμα, ώρα 18.00-21.00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης), με τίτλο «Κοινωνική Προσέγγιση της Βαρηκοΐας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βαρηκοΐα δημιουργεί πολλά επικοινωνιακά προβλήματα, όπως κοινωνική απομόνωση και οικογενειακή και εργασιακή δυσλειτουργία, ενώ στα μικρά παιδιά δυσκολεύει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η βαρηκοΐα, ανάλογα με τον βαθμό της και την ηλικία εμφάνισής της, μειώνει δραματικά την ικανότητα της γνώσης, επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό, δημιουργεί πολλές φορές κατάθλιψη, μειώνει τη γνωστική ικανότητα, αυξάνει την άνοια και τη σωματική κούραση και δημιουργεί πολλές φορές κινητικά προβλήματα, διαταράσσοντας την ισορροπία του βαρήκοου ατόμου.

Ποιες καθημερινές συνήθειες βλάπτουν την ακοή

Καθημερινές συνήθειες όπως η μουσική σε υψηλή ένταση, η υπερβολική χρήση του handsfree στο κινητό, αλλά και επαγγέλματα τα οποία εκθέτουν τους εργαζόμενους σε υψηλές εντάσεις και συχνότητες ήχου, βλάπτουν την ακοή.

«Αν αθροιστικά στη διάρκεια μίας μέρας εκτίθεται ένα άτομο σε θόρυβο 110dB για 4 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, καταστρέφονται τα νευρικά κύτταρα του κοχλία, με σταδιακή μείωση της ακοής στις υψηλές συχνότητες, εκεί που στηρίζεται η διάκριση και άρα η κατανόηση της ομιλίας και στη συνέχεια σε όλο το ακουστικό φάσμα. Το ίδιο συμβαίνει αν το άτομο εκτίθεται σε 120 dB για 28 δευτερόλεπτα κάθε μέρα» επισημαίνει ο επιμελητής Α΄, Υπεύθυνος του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α' ΩΡΛ Κλινικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Κυριαφίνης.

«Πολλοί νέοι βλάπτουν την ακοή τους μειώνοντας την ακουστική τους οξύτητα και μόνο επειδή συχνάζουν σε χώρους όπου η μουσική είναι σε ένταση πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο αυτί. Το γεγονός αυτό προκαλεί ακουστικό τραύμα, δηλαδή μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στα νευρικά κύτταρα του αυτιού. Το ίδιο συμβαίνει με την υπερβολική χρήση του handsfree από το κινητό. Στον εργασιακό χώρο επίσης οι χειριστές κομπρεσέρ, χορτοκοπτικών, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και στις βιοτεχνίες, εκτίθενται σε υψηλές εντάσεις και συχνότητες ήχου και μετά από χρόνια παρατηρείται κατά κανόνα πτώση των επιπέδων της ακοής. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα άτομα που εκτίθενται σε υψηλής έντασης ήχους θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικά ακουστικά και ωτοασπίδες» προσθέτει ο κ. Κυριαφίνης.

Ο κ. Κυριαφίνης επισημαίνει ακόμη ότι εφόσον διαπιστωθεί οποιαδήποτε βλάβη, που μπορεί να φτάσει μέχρι την κώφωση, και εφόσον δεν ανατάσσεται αυτή φαρμακευτικά ή χειρουργικά, τότε η αποκατάσταση γίνεται με ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα, ανάλογα με τη βαρύτητά της.

Στην Α' ΩΡΛ κλινική του ΑΠΘ το μεγαλύτερο κέντρο κοχλιακών εμφυτεύσεων στην Ελλάδα

«Η πρόληψη και η αποκατάσταση των ατόμων με βαρηκοΐα είναι μεταξύ άλλων το μέλημα της Κλινικής μας, διότι εκτός από τη διάσταση της ποιότητας ζωής, διασφαλίζεται μεγάλο οικονομικό όφελος από το μειωμένο κόστος φροντίδας υγείας, από τη μείωση της ανεργίας, τη μείωση των περιπτώσεων συνταξιοδότησης, ιδίως στις παραγωγικές ηλικίες, τη μείωση του κόστους της εκπαιδευτικής υποστήριξης στα βαρήκοα παιδιά, καθώς και μεγάλη μείωση των διαφόρων κοινωνικών παροχών» σημειώνει ο καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας και διευθυντής της Α΄ ΩΡΛ κλινικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κωνσταντινίδης.

Στην Α΄ ΩΡΛ πανεπιστημιακή κλινική του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, λειτουργεί το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα αναγνωρισμένο ακοολογικό εργαστήριο και το μεγαλύτερο κέντρο κοχλιακών εμφυτεύσεων στην Ελλάδα.

«Σήμερα στην Κλινική μας παρακολουθούνται 425 ασθενείς με κοχλιακά εμφυτεύματα απ’ όλη τη χώρα, με το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών να είναι παιδιά. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν πρωτοποριακές επεμβάσεις, δύο χειρουργικές τοποθετήσεις αθέατων ακουστικών βαρηκοΐας, γεγονός σπάνιο ακόμα για πολλές χώρες της Ευρώπης. Ανήκουμε σ’ έναν μικρό αριθμό κλινικών στην Ευρώπη που συνεργάζονται προκειμένου να αξιολογήσουν τη λειτουργία νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων πριν αυτά να μπουν στην κλινική πράξη. Μέσα στις δραστηριότητές μας είναι και η διαρκής εκπαίδευση των παιδαγωγών, των λογοθεραπευτών των ακοοπροσθετιστών, προκειμένου να είναι ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις, ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των ασθενών» προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε κι αυτό:

Το ηχητικό τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε κρυφή απώλεια ακοής – Κάντε το εδώ!

Σημαντική απειλή για την ακοή τα μέσα μεταφοράς

Πότε χρειάζεται έλεγχο η ακοή του παιδιού

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved