ΥΓΕΙΑ

Προβιοτικά: Γιατί είναι πολύτιμα για τον οργανισμό

Ο όρος προβιοτικά αποτελείται από δύο ρίζες, μια λατινική και μια ελληνική.

Το προ- είναι από το λατινικό pro και σημαίνει υπέρ. Το βιοτικό σχετίζεται με τη ζωή. Άρα το προ-βιοτικό δηλώνει μια ουσία που «ζωογονεί».

Τα πρεβιοτικά, τα οποία επίσης ακούμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, είναι υδατάνθρακες που χρησιμεύουν ως τροφή στους μικροοργανισμούς που δρουν ως προβιοτικά.

Η αξία των προβιοτικών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν η χορήγησή τους γίνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες ωφελούν την υγεία όποιου τους φιλοξενεί».

Στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα διαβιούν περισσότεροι από 500 τύπους βακτηρίων, δηλαδή μονοκύτταρων οργανισμών που δεν διαθέτουν πυρήνα και πολλαπλασιάζονται με απλή διαίρεση σε δύο νέα μέρη.

Από αυτά υπάρχουν κάποια φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια που βοηθούν να λειτουργούν με υγεία τα εσωτερικά του όργανα και το ανοσοποιητικό του σύστημα, ενώ βοηθούν και στην πέψη των τροφών. Όταν όμως η ισορροπία χάνεται και τα ευεργετικά για τον οργανισμό βακτήρια ελαττώνονται έπειτα από μια μόλυνση ή τη λήψη αντιβιοτικών, εμφανίζονται προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Και εκεί χρειάζονται ενισχύσεις με τη μορφή των προβιοτικών, που μπορούν να βοηθήσουν στις διάρροιες ή στην αποκατάσταση βλαβών στα εντερικά τοιχώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβιοτικά επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζουν τους εξωγενείς παθογόνους παράγοντες που προκαλούν τη γνωστή ως «διάρροια του ταξιδιώτη» αλλά και τους ενδογενείς παράγοντες που προκαλούν τη «διάρροια των αντιβιοτικών». Μειώνουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, περιορίζουν τους κινδύνους για καρκίνο του εντέρου και επηρεάζουν το ανθρώπινο μικροβίωμα.

Το μικροβίωμα περιλαμβάνει το σύνολο των μικροβιακών πληθυσμών που αποικίζουν τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα το ανθρώπινο μικροβίωμα είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα που το αποτελούν βακτήρια, ιοί και άλλοι οργανισμοί και από τις αλληλεπιδράσεις τους επηρεάζεται ολόκληρος ο οργανισμός που τα φιλοξενεί.

Έρευνες έχουν δείξει οι αλληλεπιδράσεις των βακτηρίων έχουν ευεργετική επίδραση στον αυτισμό αλλά και στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Διότι η χλωρίδα αυτή ενεργεί συνολικά σαν ένας παραγωγός χημικών ενώσεων που φθάνουν να επηρεάζουν τον εγκέφαλο και από εκεί τις εντολές για την άντληση πολλών ή λίγων θερμίδων από την τροφή. Υπάρχει βέβαια πολλή έρευνα ακόμη γύρω από το θέμα, αλλά τίποτα δεν θα γίνεται χωρίς ιατρική σύσταση και επίβλεψη. Προς το παρόν λοιπόν το πιο σίγουρο είναι ένα απλό γιαούρτι αλλά με την ένδειξη, το λιγότερο, «καλλιέργεια bifidus ή acidophilus».

Σήμερα τα προβιοτικά πωλούνται και με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και μέσα σε τροφές. Το προβιοτικό μπορεί να περιέχεται μέσα σε ένα χάπι ή να προστίθεται σε μια τροφή όπως γίνεται με το γιαούρτι.

Διαβάστε επίσης:

Προβιοτικά στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για την ψυχική υγεία της μητέρας

Δέκα τροφές εξαιρετικά πλούσιες σε προβιοτικά

Προβιοτικά & πρεβιοτικά: Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία και πού θα τα βρείτε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved