ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες με προβλήματα ύπνου

Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου κατά την περίοδο της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, τα προβλήματα ύπνου ποικίλλουν στα στάδια της εμμηνόπαυσης και συνδέονται σταθερά με την κατάθλιψη και τις εξάψεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία της μελέτης Midlife Women's Health Study για 776 γυναίκες 45-54 ετών.

Οι γυναίκες έδωσαν συνεντεύξεις και δείγματα αίματος προκειμένου οι ερευνητές να παρακολουθήσουν τις διαταραχές ύπνου, άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, καθώς και τα επίπεδα των ορμονών τους κατά τη μετάβαση από το στάδιο της προεμμηνόπαυσης στη μετεμμηνόπαυση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη συχνότητα αϋπνίας, διαταραχών ύπνου και ανήσυχου ύπνου.

Η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ της πιθανότητας φτωχού ύπνου πριν την εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν.

Αυτό σημαίνει ότι για πολλές γυναίκες, τα προβλήματα ύπνου άλλαζαν καθώς περνούσαν σε διαφορετικά στάδια της εμμηνόπαυσης. Γυναίκες που είχαν αϋπνία στην εμμηνόπαυση δεν ήταν πιο πιθανό να έχουν μετά από αυτή.

Ερευνώντας για άλλα συμπτώματα ή παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδέονται με τον φτωχό ύπνο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εξάψεις και κατάθλιψη συνδέονταν ισχυρά με φτωχό ύπνο σε όλα τα στάδια της εμμηνόπαυσης.

Αυτοί οι δύο παράγοντες ποικίλλουν σε συχνότητα στα στάδια της εμμηνόπαυσης, γεγονός που εν μέρει εξηγεί γιατί και τα προβλήματα ύπνου ποικίλλουν στα διάφορα στάδια.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη βελτίωση των διαταραχών του ύπνου και να δώσει ελπίδα στις γυναίκες ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να μη διαρκούν μετά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, αναφέρει η καθηγήτρια Rebecca Smith.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που προστατεύει την καρδιά και τα οστά

Εξάψεις εμμηνόπαυσης & νυχτερινή εφίδρωση: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός για τις γυναίκες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved