ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο που ταλαιπωρεί την Τζίτζι Χαντίντ

Το γνωστό μοντέλο μίλησε μέσω του Twitter για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

«Όσοι από εσάς πασχίζετε να εξηγήσετε γιατί έχει αλλάξει το σώμα μου τα τελευταία χρόνια μάλλον δεν γνωρίζετε πως όταν ξεκίνησα στα 17 μου δεν είχα διαγνωστεί ακόμη με τη νόσο Χασιμότο. Όσοι πάλι λέγατε πως έχω ‘παραπανίσια κιλά για μοντέλο’, να ξέρετε ότι αυτό που βλέπατε ήταν οι φλεγμονές και η κατακράτηση υγρών λόγω της νόσου» έγραψε στο πρώτο της tweet.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια το 22χρονο μοντέλο, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου Χασιμότο. «Αν και το στρες και τα πολλά ταξίδια επηρεάζουν το σώμα, πάντα έτρωγα το ίδιο, απλώς το σώμα μου τώρα διαχειρίζεται διαφορετικά το φαγητό επειδή είμαι καλύτερα στην υγεία μου» αναφέρει σε επόμενο tweet.

Κλείνοντας το νήμα των tweets της, η Τζίτζι έγραψε: «Σας παρακαλώ, σαν χρήστες των κοινωνικών δικτύων αλλά και σαν άνθρωποι, μάθετε να έχετε περισσότερη συμπόνια για τους άλλους και αντιληφθείτε ότι ποτέ δεν ξέρετε πραγματικά όλη την ιστορία. Χρησιμοποιήστε την ενέργειά σας για να ‘ανεβάζετε’ τους ανθρώπους που θαυμάζετε αντί να είστε σκληροί με αυτούς που δεν θαυμάζετε».

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών. Αποτελεί συνήθη αιτία του υποθυρεοειδισμού και είναι συχνότερη στις γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών.

Η νόσος έχει κληρονομικό υπόβαθρο και χαρακτηρίζεται από πολλά και φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους συμπτώματα, όπως το αίσθημα κούρασης, η αύξηση του βάρους, η δυσκοιλιότητα και η αποδυνάμωση της μνήμης. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ειδικότερα μετά την υιοθέτηση μέτρων όπως η βελτίωση της διατροφής, η παράταση των ωρών ύπνου και η σωματική άσκηση, τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό. Άλλα συνήθη συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο είναι η αποδυνάμωση των μαλλιών και οι πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις.

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να υποδείξει εάν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (συγκεκριμένα των ορμονών TSH και T4) βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ύπαρξη αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτίθενται στον θυρεοειδή.

Διαβάστε επίσης:

Μόνιμη κούραση: Πότε φταίει ο θυρεοειδής και πότε τα επινεφρίδια

Καρκίνος θυρεοειδούς: Έξι συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δείτε πώς θα κάνετε αυτοεξέταση του θυρεοειδούς (βίντεο)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved