Ο ρόλος του καλίου στην υγεία της καρδιάς
Ο οργανισμός μας χρειάζεται το κάλιο για να επιτελέσει πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση του ηλεκτρικού κυκλώματος της καρδιάς, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και η ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.
Τα χαμηλά επίπεδα του μετάλλου προκαλούν μυϊκή αδυναμία και αρρυθμίες της καρδιάς, ενώ αντίθετα η υπερεπάρκεια καλίου μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της καρδιακής λειτουργίας.
Για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι κρίσιμο να προσέχουν πόσο κάλιο λαμβάνουν από τη διατροφή τους και/ή από συμπληρώματα. Επίσης, ορισμένα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνουν τον ρυθμό απόρριψης του καλίου, ενώ άλλα προκαλούν κατακράτηση καλίου.
Αύξηση της πρόσληψης καλίου
Αν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό είναι χαμηλά, συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης του μετάλου είτε μέσω της διατροφής είτε με τη βοήθεια συμπληρωμάτων. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι εξής:
- μπρόκολο
- μπανάνα
- αβοκάντο
- σπανάκι
- ντομάτα
- ξηροί καρποί
- σόγια
- γάλα
- γιαούρτι
- βρόμη
Μείωση της πρόσληψης καλίου
Αν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό είναι πολύ υψηλά, πρέπει αρχικά να καταναλώνονται με μέτρο οι παραπάνω πλούσιες σε κάλιο τροφές και επιπρόσθετα να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:
- Μούλιασμα ή βράσιμο φρούτων και λαχανικών ώστε να απομακρυνθεί μέρος του καλίου
- Προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων –τα σύμβολα K, KCl και K+ υποδεικνύουν ότι το προϊόν περιέχει κάλιο
- Προσοχή στη χρήση υποκατάστατων αλατιού, καθώς ορισμένα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο
- Μέτρο στην κατανάλωση κρέατος και ψαριού σε κονσέρβα ή με προσθήκη μπαχαρικών
Μια απλή εξέταση που επαναλαμβάνεται περιοδικά μπορεί να υποδείξει εάν τα επίπεδα καλίου βρίσκονται μέσα στα επιθυμητά επίπεδα.
Πηγή: Harvard Health
Δείτε κι αυτό:
Μία μπανάνα την ημέρα καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό κάνει πέρα!
Κάλιο: Από ποιες θανατηφόρες ασθένειες προστατεύει – Ποιες τροφές να προτιμάτε