Σπυράκι ή επιχείλιος έρπης; Πώς θα τα ξεχωρίσετε
Τα σπυράκια της ακμής και του έρπη έχουν πολλά κοινά. Έχουν την τάση να εμφανίζονται την πιο ακατάλληλη στιγμή (όπως πριν από ένα ραντεβού!), μπορεί να εμφανιστούν λόγω του στρες και είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν.
Επίσης, όταν εμφανίζονται στην περιοχή των χειλιών μοιάζουν πολύ στην όψη.
Βασική διαφορά τους όμως είναι η αιτία που τα προκαλεί, επομένως χρειάζονται και διαφορετική θεραπεία.
Οι αιτίες
Τα κοινά σπυράκια είναι αποτέλεσμα φλεγμονής στο δέρμα λόγω απόφραξης των πόρων και μόλυνσης από βακτήρια. Οι ορμόνες και η διατροφή παίζουν επίσης ρόλο στην εμφάνισή τους.
Ο επιχείλιος έρπης, από την άλλη, είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από τον απλό ερπητοϊό (HSV). Ο ιός αυτός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ανάμεσα σε ένα υγιές άτομο και σε ένα άτομο με ενεργή λοίμωξη, δηλαδή εμφανή συμπτώματα στο δέρμα του. Ο έρπης δεν είναι δυνατό να εκριζωθεί, αλλά παραμένει στον οργανισμό για πάντα και παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Οι συνηθέστεροι παράγοντες που τον «ξυπνούν» είναι το στρες, ο ήλιος, ο πυρετός και αισθητικές επεμβάσεις όπως μια θεραπεία με λέιζερ ή ένα χημικό πήλινγκ.
Οι διαφορές
Η όψη του εξανθήματος στο αρχικό στάδιο της εμφάνισής του βοηθά να γίνει σωστή διάκριση ανάμεσα σε ένα απλό σπυράκι και στον επιχείλιο έρπη.
Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται τυπικά σαν μια συστάδα από πολύ μικρά σπυράκια γεμάτα με υγρό σε κάποιο σημείο περιμετρικά των χειλιών. Προκαλεί συχνά μούδιασμα ή αίσθημα καψίματος. Όσο περνούν οι μέρες στο σημείο του εξανθήματος δημιουργείται ανοιχτή πληγή και μετά μια λεπτή κρούστα (εσχάρα).
Τα σπυράκια δεν παρουσιάζουν αυτές τις μεταβολές –δεδομένου βέβαια ότι δεν θα τα πειράξετε.
Προσέξτε αν το εξάνθημα εμφανίζεται ξανά και ξανά ακριβώς στο ίδιο σημείο των χειλιών και μόνο εκεί. Στην περίπτωση αυτή, πιθανότατα πρόκειται για επιχείλιο έρπη.
Η αντιμετώπιση
Συστατικά ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια στα σπυράκια αλλά και στην πρόληψή τους είναι τα ρετινοειδή, το σαλικυλικό οξύ και το βενζοϊκό υπεροξείδιο. Συνιστάται επίσης η χρήση αντιβακτηριδιακού σαπουνιού για το πρόσωπο για να παραμένουν οι πόροι καθαροί.
Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, για τον έρπη δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, ωστόσο ο γιατρός μπορεί να συστήσει αγωγή (από του στόματος ή τοπική) για να μειωθεί η διάρκεια των συμπτωμάτων.
Πηγή: womenshealthmag.com
Δείτε κι αυτό:
Επιχείλιος έρπης: 5 tips για να φύγει πιο γρήγορα
Σπυράκια: Ποια η αιτία τους ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται