Υπάρχει σεξουαλική ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού;
«Μετά τα αντιφατικά και αμφιθυμικά συναισθήματα και τον φόβο που είναι βέβαιο ότι κυριάρχησαν στη σκέψη μιας γυναίκας στην πορεία διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού, αλλά και με συνέπειες από τις θεραπείες που ακολούθησε και επηρέασαν τη σεξουαλικότητά της, η γυναίκα, μπορεί να επαναφέρει και πάλι τη θηλυκότητα που θεώρησε ότι έχασε και να απολαύσει και πάλι το σεξ».
Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε στο 6ο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού που διοργανώθηκε 26 και 27 Ιανουαρίου, ο Δρ. Γιώργος-Μάριος Μακρής, MD, PhD, MSc, Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ( ESGO European Society of Gynaecological Oncology).
Οι θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού με την επίδραση που έχουν στο ορμονικό σύστημα της γυναίκας μειώνουν και την επιθυμία για σεξ, προκαλώντας έλλειψη διέγερσης, οργασμού και ικανοποίησης, συνέπειες που «ενθαρρύνονται» και από την «μη επιθυμητή» εικόνα του σώματος που η γυναίκα αισθάνεται ότι έχει.
Οι διεργασίες αυτές πολλές φορές δεν τυγχάνουν ανάλογης προσοχής και ενδιαφέροντος, πρώτιστα από τη γυναίκα, η οποία ενδεχόμενα τα θεωρεί ήσσονος σημασίας μπροστά στον κίνδυνο που έχει διατρέξει, αλλά και συχνά από τους θεράποντες ιατρούς της.
«Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές στην αποκατάσταση του μαστού, που αποτελεί για πολλές αν όχι όλες τις γυναίκες το «διαβατήριο» της θηλυκότητάς τους, δίνουν τη δυνατότητα στη γυναίκα να επαναφέρει την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση και τη συμφιλίωση με το σώμα της, αλλά και την επιθυμία να απολαύσει τον έρωτα, όπως κάθε άλλη γυναίκα», σημείωσε ο Δρ. Μακρής.
Η «επαναφορά» της σεξουαλικότητας είναι ενδεχόμενο να απαιτήσει ειδικά προϊόντα, αλλά και φυσιοθεραπεία, ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις ανάπλασης κόλπου (Vaginal Rejuvenation), οι οποίες είναι μερικές μόνο από τις τεχνικές οι οποίες υπάρχουν στη «φαρέτρα» του γυναικολόγου-ογκολόγου.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συμπαράστασης των συντρόφων των ασθενών με καρκίνο του μαστού, οι οποίοι θα πρέπει να εξωτερικεύουν την αγάπη για τη σύντροφό τους, όπως και τη διεκδίκηση της αρμονικής σεξουαλικής τους ζωής, δεχόμενοι ίσως και σχετική βοήθεια για τον αποτελεσματικό χειρισμό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος του μαστού: Πότε γίνεται η αποκατάσταση μετά τη μαστεκτομή
Καρκίνος του μαστού: Οι επιπτώσεις της θεραπείας στην υγεία της καρδιάς
Καρκίνος μαστού: Τι προβλέπουν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την παράταση του προσδόκιμου ζωής