ΥΓΕΙΑ

Αυτοάνοσα στους άνδρες: Γιατί είναι καλύτερα προστατευμένοι

Όταν κάποιος πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό του σύστημα λανθασμένα επιτίθεται εναντίον του ίδιου του σώματός του, στοχεύοντας τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανά του.

Η συσσώρευση κυττάρων και μορίων του ανοσοποιητικού σε ένα σημείο του σώματος που δέχεται επίθεση, είτε φυσιολογικά στο πλαίσιο λοίμωξης, είτε «λανθασμένα» σε ένα αυτοάνοσο νόσημα, αναφέρεται ευρέως ως φλεγμονή.

Υπάρχουν πολλά αυτοάνοσα, καθένα από τα οποία προσβάλλει τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους.

Σε ένα από τα πιο κοινά αυτοάνοσα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ο οργανισμός στρέφεται κατά του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης επιστημόνων του Northwestern University στο Σικάγο, οι άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό, είναι καλύτερα προστατευμένοι από τη σκλήρυνση.

Οι ερευνητές χορήγησαν τεστοστερόνη, τη στεροειδή ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων σε θηλυκά ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο. Όπως διαπίστωσαν, η τεστοστερόνη εξαφάνισε τα συμπτώματα της νόσου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι 3-4 φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και οι γυναίκες την εμφανίζουν νωρίτερα.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανεύρεση νέων αγωγών για την αντιμετώπιση της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Διαβάστε επίσης:

Τα 7 ύπουλα σημάδια που δείχνουν έλλειψη τεστοστερόνης στον άντρα

Πολλαπλή σκλήρυνση: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα και τον κίνδυνο αναπηρίας

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη που «προβλέπει» την έναρξη της νόσου

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved