ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Μπορούν να αντιστραφούν τα συμπτώματα & πώς;

Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Είναι μια νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.

Αρχικά συμπτώματα είναι η έκπτωση στην πρόσφατη μνήμη, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με επανάληψη ερωτήσεων, χάσιμο πραγμάτων και συνακόλουθο εκνευρισμό, αδυναμία απόκτησης καινούργιων γνώσεων και αδυναμία εκμάθησης γεγονότων που συνέβησαν.

Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών, η φροντίδα του εαυτού, η οδήγηση κλπ. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, η αερόβια άσκηση μπορεί να καθυστερήσει ή να βελτιώσει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 19 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που είχαν αναλύσει την επίδραση της σωματικής άσκησης στη γνωστική λειτουργικότητα ηλικιωμένων ατόμων που κινδύνευαν από τη νόσο.

Το δείγμα απαρτιζόταν από 1.145 ηλικιωμένους, οι περισσότεροι άνω των 70 ετών, και το 65% αυτών κινδύνευε να νοσήσει, ενώ το 35% είχε ήδη διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν αερόβια γυμναστική είχαν τριπλάσια βελτίωση στην γνωστική λειτουργικότητά τους από εκείνους που έκαναν αερόβιες και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 150 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης την εβδομάδα στους ηλικιωμένους έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τέλος, ότι οι ηλικιωμένοι που δεν γυμνάζονταν είχαν εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών τους, ενώ εκείνοι που αθλούνταν είχαν γενικά μικρές βελτιώσεις, ανεξαρτήτως του είδους άσκησης που είχαν επιλέξει.

Είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει ότι οι ηλικιωμένοι που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση Αλτσχάιμερ, επωφελούνται από την αερόβια γυμναστική, περισσότερο από άλλες μορφές άθλησης, ως προς τη διατήρηση της ικανότητας σκέψης και λήψης αποφάσεων.

Διευκρινίζουν πάντως ότι τα συμπεράσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερα κλινικά δείγματα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια δεν είναι μόνο η απώλεια μνήμης: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Εμμηνόπαυση & εξασθένηση μνήμης: 4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved