Ξυπνάτε κουρασμένοι; Αυτές είναι οι 9 πιθανές αιτίες
Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός και μας γεμίζει ενέργεια, βοηθώντας μας να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας. Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν, και ενώ κοιμάστε 8 ώρες συνεχόμενα, ξυπνάτε κουρασμένοι και κακόκεφοι;
Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να το ανακαλύψετε:
Σας ξυπνάει το ξυπνητήρι;
Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιείτε ξυπνητήρι για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα καθυστερήσετε στην εργασία σας. Όταν όμως το ξυπνητήρι χτυπάει ενώ βρίσκεστε στη φάση του βαθέως ύπνου, που είναι η πιο αναζωογονητική φάση για το σώμα, το πιθανότερο είναι όταν ξυπνήστε να νιώθετε ταραχή και κακή διάθεση. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο αυξάνονται αν δεν έχετε σταθερή ρουτίνα ύπνου. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε ένα ευχάριστο ήχο αφύπνισης που θα κάνει πιο ομαλό το ξύπνημα.
Έχετε εφιάλτες ή δυσάρεστα όνειρα;
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα όνειρα βοηθούν στην επεξεργασία των συναισθημάτων μας. Όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας ή διακατέχεστε από φόβο, θυμό ή θλίψη, είναι πιθανότερο να έχετε εφιάλτες και ανήσυχο ύπνο, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κουρασμένοι. Για να μειώσετε τους εφιάλτες, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας που πιθανώς προκαλούν φόβο, θλίψη ή θυμό και να διαχειριστείτε το άγχος σας.
Ροχαλίζετε;
Το ροχαλητό είναι μία ενοχλητική κατάσταση που πολλοί αρνούνται να παραδεχτούν ή αγνοούν μέχρι να τους το επισημάνουν μέλη της οικογένειας ή οι σύντροφοί τους. Μπορεί όμως να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Σε πρώτη φάση επιβεβαιώστε ότι ροχαλίζετε και κατόπιν αναζητήστε βοήθεια για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
Έχετε άπνοια;
Εάν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας επειδή νιώθετε ότι σας κόβετε η αναπνοή, πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό. Η υπνική άπνοια μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα του ύπνου σας.
Έχετε νυκτουρία;
Αν έχετε σταματήσει την πρόσληψη υγρών δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο και παρόλα αυτά ξυπνάτε για να πάτε τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αιτία μπορεί να είναι το άγχος σας. Οι συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις για την τουαλέτα όμως, αλλοιώνουν την ποιότητα του ύπνου.
Τι ώρα φάγατε πριν κοιμηθείτε;
Όταν κοιμόμαστε, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπαυση και την πέψη. Αν φάτε κοντά στην ώρα του ύπνου, το παρασυμπαθητικό επικεντρώνεται στην πέψη και όχι στην ξεκούραση, με αποτέλεσμα ο ύπνος να μην είναι αναζωογονητικός. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο αν φάτε κάτι «βαρύ» ή τροφές με πολλή ζάχαρη. Αποφεύγετε να τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Τι ήπιατε χθες;
Το αλκοόλ παρεμβαίνει στη δομή του ύπνου και το αποτέλεσμα είναι να μην αισθάνεστε καλά την επόμενη ημέρα. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ροχαλητού.
Κάνετε «ελαφρύ» ύπνο;
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται «βαθιά», δεν απολαμβάνουν τα θεραπευτικά οφέλη του ύπνου. Στο στάδιο του βαθέως ύπνου, απελευθερώνονται οι αυξητικές ορμόνες, που βοηθούν την ανάπλαση των κυττάρων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν τον ύπνο ως το καλύτερο μέσο αντιγήρανσης!
Αν ξυπνάτε με το παραμικρό στη διάρκεια της νύχτας, ανήκετε σε αυτούς που κοιμούνται ελαφριά. Για να μειώσετε τις νυχτερινές αφυπνίσεις, δοκιμάστε κάποια μέθοδο χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες.
Παίρνετε φάρμακα;
Κάποια φάρμακα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας και σε αυτά περιλαμβάνονται και κάποια υπνωτικά. Ο λόγος είναι ότι μια φαρμακευτική αγωγή, «εκβιάζει» τον οργανισμό να κοιμηθεί, αλλά ο ύπνος δεν είναι αναζωογονητικός. Αν πιστεύετε ότι ο λόγος που δεν κοιμάστε καλά είναι τα φάρμακα που παίρνετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πηγή: popsugar.com
Διαβάστε επίσης:
Ύπνος και θερμίδες: Πόσο παραπάνω πρέπει να κοιμάστε για να τις μειώσετε