Ο καρκίνος είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και οδήγησε σε 8,8 εκατομμύρια θανάτους το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι συνηθέστερες μορφές καρκίνου μεταξύ των αντρών είναι του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος, ενώ μεταξύ των γυναικών του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου.
Ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο, όπως τα γονίδια και η προχωρημένη ηλικία , βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τις διάφορες μορφές της νόσου.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι ποσοστό 30-50% όλων των περιστατικών καρκίνου είναι δυνατό να προληφθούν εάν ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 20 στρατηγικές που συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο μπορείτε να δείτε ευθύς αμέσως στην παρακάτω gallery !
Δείτε κι αυτό:
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του κουρκουμά
Καρκίνος στα νεφρά: Δείτε ποιο είναι το λαχανικό που θα σας προστατεύσει
Τα 10 βασικά συμπτώματα του καρκίνου που πρέπει να γνωρίζουν άντρες και γυναίκες
Photo 1/20
1. Έκθεση στον ήλιο: Λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός μας την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία μειώνει τον κίνδυνο για λέμφωμα, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Photo 2/20
2. Κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα: Η βιταμίνη C του πορτοκαλιού βοηθά στην αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου στελέχους του βακτηρίου H. Pylori (ελικοβακτήριο του πυλωρού), το οποίο προκαλεί έλκη στο στομάχι. Τα έλκη με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.
Photo 3/20
3. Κολονοσκόπηση: Η (καθόλου δημοφιλής) προληπτική εξέταση είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνιστάται από την ηλικία των 50 ετών και μετά –ή και νωρίτερα, στα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Photo 4/20
4. Μπρόκολο στον ατμό: Το λαχανικό συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών, του στομάχου, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου. Το μαγείρεμα στον ατμό για 3-4 λεπτά ενισχύει τη δράση μιας αντικαρκινικής ουσίας του μπρόκολου που ονομάζεται σουλφοραφάνη.
Photo 5/20
5. Καφές: Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως στο συκώτι, στον προστάτη, στο δέρμα και στο ενδομήτριο.
Photo 6/20
6. Διαχείριση βάρους: Το υπερβολικό βάρος ευθύνεται για το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών και το 14% όλων των θανάτων από καρκίνο μεταξύ των αντρών. Υπερβολικό θεωρείται το βάρος όταν ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά τις 24,9 μονάδες.
Photo 7/20
7. Μπανάνες & καρότα: Μελέτη από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα έχει δείξει ότι οι γυναίκες που τρώνε τέσσερις με έξι μπανάνες την εβδομάδα έχουν 54% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στα νεφρά. Αντίστοιχη επίδραση φάνηκε να έχουν και τα καρότα και η προστασία που παρέχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που παρέχουν.
Photo 8/20
8. Αυτοεξέταση δέρματος: Πρέπει να είναι συχνή και προσεκτική ώστε να ανιχνευτούν εγκαίρως ανησυχητικά σημάδια στο δέρμα –ιδίως σε υπάρχουσες ή νέες ελιές– που μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο του δέρματος.
Photo 9/20
9. Γαλακτοκομικά: Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου καθημερινά μειώνει κατά 36% τον κίνδυνο να εμφανιστούν πολύποδες στο έντερο, οι οποίοι συχνά εξελίσσονται σε καρκίνο.
Photo 10/20
10. Καθημερινή γυμναστική: Περίπου 30 λεπτά άσκησης την ημέρα αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, του ενδομητρίου κ.ά.
Photo 11/20
11. Λιγότερο λευκό ψωμί: Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα γλυκά, έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.
Photo 12/20
12. Λιγότερο ψήσιμο στα κάρβουνα: Το ψήσιμο στα κάρβουνα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται στις τροφές ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), ουσίες με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση.
Photo 13/20
13. Σκόρδο: Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται σε μια ουσία που ονομάζεται αλλιίνη. Η αλλιίνη είναι πιο ισχυρή όταν το σκόρδο καταναλώνεται ωμό.
Photo 14/20
14. Καρπούζι, ντομάτα & γκρέιπφρουτ: Οι τροφές με κόκκινο χρώμα είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία με ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Photo 15/20
15. Λιγότερα αλλαντικά: Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το λουκάνικο, το μπέικον και το ζαμπόν, συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο, κυρίως του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.
Photo 16/20
16. Φυλλώδη λαχανικά: Λαχανικά όπως το σπανάκι, η ρόκα και οι λαχανίδες είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του μαστού χάρη στην ιδιότητά του να αποτρέπει τις καρκινικές μεταλλάξεις στο DNA.
Photo 17/20
17. Φασόλια: Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού χάρη στην ιδιότητά τους να αποτρέπουν την παραγωγή ενζύμων που προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
Photo 18/20
18. Ψάρι: Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, μειώνουν κατά 39% τις πιθανότητες εμφάνισης αδενώματος στο παχύ έντερο, το οποίο συχνά αποτελεί προάγγελο του καρκίνου.
Photo 19/20
19. Ελαιόλαδο: Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι το ελαϊκό οξύ του ελαιόλαδου μειώνει τη δραστηριότητα του γονιδίου Her-2/neu, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη εξαιρετικά επιθετικών όγκων του μαστού.
Photo 20/20
20. Δουλειές σπιτιού: Ακόμη κι αν δεν γυμνάζονται, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παραμένουν σωματικά δραστήριες κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού διατρέχουν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με καναδική μελέτη.