ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: 6 ύπουλα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Για τις περισσότερες πάσχουσες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πρώτο σημάδι της ασθένειας είναι ένας περίεργος πόνος ή μια ασυνήθιστη αίσθηση.

«Στα πρώτα στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα», λέει ο Matthew Anderson, διδάκτωρ Ιατρικής, βοηθός καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Baylor College of Medicine, στο Χιούστον του Τέξας.

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους καρκίνους, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), όσο και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, συστήνουν στις γυναίκες να υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου από την ηλικία των 21 ετών.

Εάν το τεστ Παπανικολάου δείξει την ύπαρξη μη φυσιολογικών κυττάρων, γνωστά και ως προκαρκινικό στάδιο ή άλλα συμπτώματα, η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως υστερεκτομή, μια χειρουργική επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, τονίζει ο Anderson.

Αν όμως μια γυναίκα αντιληφθεί μόνη της τα συμπτώματα, ο καρκίνος μπορεί να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

«Μια θεραπεία είναι ακόμα δυνατή σε αυτό το στάδιο, αλλά είναι πολύ πιο περίπλοκη», λέει ο Anderson. Αυτή η θεραπεία πιθανότατα θα περιλαμβάνει ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, και τα αποτελέσματα είναι λιγότερο ασφαλή, προσθέτει.

Δείτε τα σημάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας:

Ασυνήθιστη αιμορραγία

Η ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία είναι το σύμπτωμα που συνδέεται στενότερα με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, λέει ο Joshua Cohen, διδάκτωρ Ιατρικής, ειδικός στην γυναικολογική ογκολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

«Η αιμορραγία μπορεί να συμβεί μετά το σεξ ή μεταξύ των περιόδων», σημειώνει. Οι βαρύτερες από το φυσιολογικό περίοδοι ή οι αιμορραγίες μετά την εμμηνόπαυση είναι επίσης πιθανά σημάδια καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πυελικός πόνος

Ο πόνος στην περιοχή της πυέλου αποτελεί σοβαρή ένδειξη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Ο πόνος μπορεί να είναι διάχυτος ή να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή της λεκάνης και να είναι οξύς ή βουβός. Ειδικά αν εκδηλώνεται για πρώτη φορά και δεν σχετίζεται με την περίοδο, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, λέει ο Anderson. Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή της ούρησης είναι επίσης προειδοποιητικά σημάδια.

Ασυνήθιστες εκκρίσεις

Αν παρατηρήσετε θολές και δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, μην το παραβλέψετε. Επειδή οι μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε, τουλάχιστον όχι πριν σας δει γυναικολόγος.

Κούραση

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ανήκει στη μεγάλη ομάδα των παθήσεων που έχουν ως σύμπτωμα την κούραση και την ατονία. Δεν είναι το πρώτο σύμπτωμα της πάθησης, αλλά μπορεί να συνδέεται με αυτή, οπότε μην το αμελήσετε.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Η συχνοουρία, η επείγουσα ανάγκη ούρησης ή οι μόνιμες αλλαγές στη σύνθεση των κοπράνων, είναι συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση. Αν τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από μια εβδομάδα, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, αν όμως επιμένουν για μεγαλύτερο διάστημα ή επιδεινώνονται πρέπει να σας δει γιατρός.

Καπνίζετε ή καπνίζατε στο παρελθόν

Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου και όχι σύμπτωμα. Σχετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καπνίστριες και οι πρώην καπνίστριες έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τον Anderson, όλα τα παραπάνω συμπτώματα –αν προκαλούνται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας- είναι πιθανότερο να εκδηλωθούν στην ηλικία των 30, 40 ή 50.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον υπάρχει το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί ένα κοινό τύπο λοίμωξης ο οποίος σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος κόλπου: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σπάνια μορφή καρκίνου

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Οι 5 κύριες μορφές και τα συμπτώματά τους

Πώς θα καταλάβει μια γυναίκα αν έχει καρκίνο στις ωοθήκες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved