Αλλαντικά & καρκίνος του μαστού: Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνα
Περίπου δύο χρόνια μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την καρκινογόνο δράση του επεξεργασμένου κρέατος, νέα ερευνητικά δεδομένα έρχονται στο φως από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αναδεικνύοντας ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ακόμη και μικρές ποσότητες μπέικον ή λουκάνικων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Τον Οκτώβριο του 2015, η ανακοίνωση του ΠΟΥ είχε αναστατώσει τόσο τον επιστημονικό κόσμο όσο και την κοινή γνώμη, καθώς εξίσωσε την καρκινογόνο δράση των αλλαντικών με αυτή του αμίαντου και του αρσενικού (δείτε το σχετικό θέμα εδώ).
Τώρα, η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερες από 260.000 γυναίκες μέσης ηλικίας, υπέδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μόλις 9 γραμμάρια αλλαντικών την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε δύο λουκάνικα ή τρεις φέτες μπέικον την εβδομάδα, διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ενώ ακόμη και οι γυναίκες που καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα από αυτή έχουν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο σε σύγκριση με όσες δεν τρώνε καθόλου αλλαντικά.
Συνδυάζοντας τα νέα στοιχεία με παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα από 10 μελέτες σε συνολικό δείγμα 1,7 εκατ. γυναικών και 40.000 περιστατικών καρκίνου, υπολογίστηκε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού περίπου κατά 10%.
Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού δεν φάνηκε να είναι αυξημένος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας. Επίσης, δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και στο φρέσκο κόκκινο κρέας.
Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες και τις τελευταίες δεκαετίες τα περιστατικά ολοένα και αυξάνονται, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και τροποποιήσιμων παραγόντων όπως η παχυσαρκία.
Όσο για το επεξεργασμένο κρέας, θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου για δύο λόγους: Αφενός, για την παραγωγή των αλλαντικών χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες με καρκινογόνο δράση και αφετέρου η χρωστική αίμη του κόκκινου κρέατος καταστρέφει το DNA, ευνοώντας τις καρκινικές μεταλλάξεις των κυττάρων.
«Συμπληρωματικά προς τις ήδη γνωστές συνέπειες του επεξεργασμένου κρέατος αναφορικά με άλλες μορφές καρκίνου, τα νέα ευρήματα έρχονται να προσθέσουν επιπλέον τεκμήρια για τη βλαπτική του επίδραση στον καρκίνο του μαστού, ιδίως στις γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης» αναφέρει ο καθηγητής Ναβίντ Σατάρ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα.
Έτσι, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλλαντικών θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των περιστατικών καρκίνου του μαστού και να δράσει προστατευτικά για την υγεία των γυναικών, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
«Ένοχα» και για καρκίνο του στομάχου τα αλλαντικά – Σε ποια ποσότητα θεωρούνται επικίνδυνα
Κόκκινο κρέας & αλλαντικά: Διευκρινίσεις του ΠΟΥ για ασφαλή κατανάλωση