ΥΓΕΙΑ

Bullying στην παιδική και εφηβική ηλικία: Οι επιπτώσεις στην καρδιά

Τα παιδιά και οι έφηβοι που βιώνουν bullying και παραμέληση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις ως ενήλικες.

Ανασκόπηση ερευνών από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, υποδεικνύει ισχυρή σχέση μεταξύ αρνητικών εμπειριών στην παιδική ηλικία και μεγαλύτερης πιθανότητας ανάπτυξης παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια στην ενήλικη ζωή.

Τέτοιοι παράγοντες είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2.

Η έρευνα βασίζεται σε ανασκόπηση προηγούμενων μελετών που τεκμηριώνουν την ισχυρή συσχέτιση των δύσκολων παιδικών και εφηβικών εμπειριών με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης πολλών παραγόντων κινδύνου νωρίτερα σε σύγκριση με τα παιδιά και τους εφήβους που δεν αντιμετώπισαν αντιξοότητες.

Η έρευνα υποδεικνύει επίσης ότι η μη υγιής ανταπόκριση σε δυσκολίες νωρίς στη ζωή, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και το χρόνιο στρες, αποτελούν επίσης παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου.

Περίπου το 60% των Αμερικανών έχουν βιώσει αρνητικές εμπειρίες στην παιδική και εφηβική ηλικία. Σε αυτές περιλαμβάνεται οτιδήποτε μπορεί να συνιστά απειλή για τη σωματική ασφάλεια, την οικογένεια ή τις κοινωνικές δομές (κακοποίηση, βία, φτώχεια, παραμέληση, έλλειψη στέγης, χρήση ουσιών από τους γονείς, διαζύγιο, χωρισμός, θάνατος αγαπημένου προσώπου).

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακών και άλλων παθήσεων στην ενήλικη ζωή, όπως καρδιακή προσβολή, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2.

Οι αρνητικές εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά και τους εφήβους στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, στην υπερκατανάλωση τροφής, στην πρόκληση ή την επιδείνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας, στη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, σε διαταραχές ύπνου και κάπνισμα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Οι επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των εφήβων

Tα 4 χαρακτηριστικά που συνδέονται με κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved