ΥΓΕΙΑ

Επτά ανησυχητικοί λόγοι που χάνεις βάρος ενώ δεν κάνεις δίαιτα

Αν τον τελευταίο καιρό κάνεις εντατικές προσπάθειες να χάσεις βάρος με συστηματική γυμναστική και σωστή διατροφή τότε σου αξίζουν συγχαρητήρια, αν όμως μέρα με τη μέρα βλέπεις την όρεξή σου να μειώνεται και τον δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει, τότε μάλλον είναι ώρα να τηλεφωνήσεις στον γιατρό σου.

Κι αυτό γιατί η ανεξήγητη απώλεια βάρους αποτελεί σύμπτωμα διαφόρων διαταραχών και ασθενειών που δεν θα πρέπει να αγνοήσεις.

Αν παρακολουθείς το βάρος σου και ζυγίζεσαι τακτικά, θα πρέπει να κινητοποιηθείς αν δεις ότι έχεις χάσει το 5 έως 10% του συνολικού σωματικού βάρους σου μέσα σε τρεις με έξι μήνες. Ακόμη κι αν δεν τα πας καλά με τη ζυγαριά όμως, πρέπει να λάβεις άμεσα δράση σε περίπτωση που δεις τα ρούχα σου να φαρδαίνουν κάθε μέρα και περισσότερο.

Πριν κλείσεις το ραντεβού σου με τον ειδικό, κάνε μια λίστα με τυχόν αλλαγές που έχεις κάνει στις καθημερινές σου συνήθειες, για παράδειγμα στο φαγητό ή στον ύπνο σου, καθώς και με συμπτώματα που μπορεί να σε ταλαιπωρούν αλλά τα αγνοείς, όπως οι συχνοί πονοκέφαλοι. Όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό σου να βρει πιο εύκολα τι φταίει.

Στο μεταξύ, δες παρακάτω μερικές κοινές αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για την ανεξήγητη απώλεια βάρους.

1. Καρκίνος

Δυστυχώς οι περισσότερες μορφές καρκίνου συνδέονται στενά με την απώλεια βάρους που δεν οφείλεται σε δίαιτα, αυξημένη σωματική άσκηση ή άλλες συνήθειες. Η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί, κυρίως σε πιο προχωρημένα στάδια, καχεξία, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη γενικευμένη φλεγμονή στο σώμα, την ανισορροπία πρωτεϊνών και ενέργειας καθώς και την απώλεια μυϊκής μάζας.

2. Στρες

Το στρες επηρεάζει την όρεξη, είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό. Τα οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα καθώς και τα προβλήματα στη σχέση μπορεί να είναι η αιτία που τρως λιγότερο και κατ’ επέκταση που χάνεις συνεχώς κιλά. Μη θεωρήσεις το στρες κάτι το αθώο. Αντιμετώπισέ το άμεσα με γυμναστική, γιόγκα ή ψυχοθεραπεία.

3. Γαστρεντερικές παθήσεις

Η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, η δυσανεξία στη λακτόζη και άλλες αντίστοιχες παθήσεις οδηγούν συχνά σε απώλεια κιλών επειδή χαρακτηρίζονται από την κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ανάλογα με τον τύπο της πάθησης, συστήνονται ειδικά μέτρα αντιμετώπισης –για παράδειγμα αποχή από την κατανάλωση γλουτένης σε περίπτωση κοιλιοκάκης.

4. Διαβήτης

Στον διαβήτη τα σάκχαρα του αίματος αυξάνονται σε υπερβολικό βαθμό, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να τα αξιοποιήσει για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, φιλτράρονται μέσω των νεφρών και στη συνέχεια απορρίπτονται μέσω των ούρων. Εκτός από την ανεξήγητη απώλεια βάρους, άλλα συμπτώματα του διαβήτη είναι η υπερβολική δίψα, η συχνουρία, η θολή όραση και το μούδιασμα στα άκρα.

5. Διαταραχές του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι το «κέντρο ελέγχου» του μεταβολισμού σου, επομένως η λειτουργία του είναι καθοριστική για το βάρος σου. Η απώλεια βάρους λόγω διαταραχής του θυρεοειδούς είναι συχνότερη στον υπερθυρεοειδισμό παρά στον υποθυρεοειδισμό. Μερικά ακόμη συμπτώματα που πιθανώς δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σου δεν λειτουργεί σωστά είναι η ταχυπαλμία, το τρέμουλο, η αϋπνία και το έντονο άγχος.

6. Παθήσεις των επινεφριδίων

Η επινεφριδική εξάντληση, γνωστή και ως νόσος του Άντισον, προκαλείται όταν τα επινεφρίδια, οι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται επάνω από τα νεφρά, δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη. Τυπικά συμπτώματα της νόσου είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, η ναυτία, η ζαλάδα και οι συχνές λοιμώξεις.

7. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις του σώματος. Ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματά της είναι η απώλεια βάρους, λόγω της μαζικής απελευθέρωσης πρωτεϊνών (που ονομάζονται κυτταροκίνες) οι οποίες αυξάνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού, οδηγώντας σταδιακά σε απώλεια βάρους.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Γονιμότητα: Απαντήσεις σε 5 απορίες που έχουν οι περισσότερες γυναίκες

Εγκυμοσύνη vs εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα που μπερδεύουν τις γυναίκες!

Κρυολόγημα: Το βότανο που βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved