ΥΓΕΙΑ

Τα κιλά της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη παράγοντας κινδύνου για ΔΕΠΥ και αυτισμό

Οι περισσότερες γυναίκες ανησυχούν για τα κιλά που θα πάρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, εξίσου σημαντικό όμως είναι να προσέχουν το βάρος τους και πριν τη σύλληψη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα (μετα-ανάλυση) που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity Reviews, το βάρος πριν την εγκυμοσύνη παίζει ρόλο στις πιθανότητες που έχει το παιδί να εκδηλώσει στο μέλλον νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 18,5-24,9), όσες είναι υπέρβαρες (ΔΜΣ 25-29,9) είναι 17% πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί που θα εκδηλώσει νευροαναπτυξιακή διαταραχή, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες (ΔΜΣ 30 και άνω) ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 51%.

Εξετάζοντας την επιβάρυνση που προκύπτει από τα περιττά κιλά ανά διαταραχή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η παχυσαρκία προ εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με 62% αυξημένο κίνδυνο για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), 36% αυξημένο κίνδυνο για διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, 58% αυξημένο κίνδυνο για αναπτυξιακή καθυστέρηση και 42% αυξημένο κίνδυνο για συναισθηματικές/συμπεριφορικές διαταραχές.

«Όπως συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η νέα έρευνα, η οποία βασίστηκε σε περισσότερες από 40 προηγούμενες μελέτες, υποδεικνύει ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους στην εγκυμοσύνη είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού» δηλώνει ο Bernard Fuemmeler, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Κόμονγουελθ.

Δείτε κι αυτό:

Αυτισμός: Σημαντικός παράγοντας κινδύνου η χρονική απόσταση ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες

ΔΕΠΥ: Ποιοι είναι οι 3 τύποι της και ποια τα χαρακτηριστικά τους

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved