Γιατί δεν πρέπει να τρώτε ποτέ ωμή ζύμη
Όταν ετοιμάζουμε ένα κέικ, μια πίτα ή μια βάση για τάρτα πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε τη ζύμη για να τσεκάρουμε αν χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη, αλάτι ή κανέλα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν όμως ότι αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη για την υγεία, αφού ενέχει κίνδυνο δηλητηρίασης.
Συνήθως για τη δηλητηρίαση από ωμές ζύμες «ενοχοποιούνται» τα αυγά, λόγω της παρουσίας σαλμονέλας, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα εξίσου επικίνδυνο είναι και το ωμό αλεύρι.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, στο ωμό αλεύρι μπορεί να βρίσκονται βακτήρια του είδους εσερίχια κόλι που παράγουν την τοξίνη Shiga (Shiga toxin-producing Escherichia coli - STEC).
Η λοίμωξη από τα βακτήρια STEC προκαλεί συμπτώματα όπως η διάρροια με ίχνη αίματος, ο εμετός και η αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο για αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), έναν τύπο νεφρικής ανεπάρκειας που προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, αναφέρει το Forbes.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) με αφορμή τη μαζική δηλητηρίαση περίπου 60 ατόμων που καταγράφηκε στις ΗΠΑ μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2016. Αν και κανένα από τα άτομα που νόσησαν δεν έχασε τη ζωή του, πολλοί ήταν αυτοί που εκδήλωσαν διάρροια με ίχνη αίματος, εμετό και σοβαρή αφυδάτωση, ενώ ένας εκ των ασθενών εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια.
Οι αναλύσεις των ειδικών του CDC επιβεβαίωσαν ότι αιτία των δηλητηριάσεων ήταν η ύπαρξη του βακτηρίου STEC στο ωμό αλεύρι. Ο κίνδυνος λοίμωξης από το βακτήριο, σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν αυξημένος λόγω της κατανάλωσης ωμής ζύμης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σάμιουελ Κρόου, το βακτήριο STEC βρίσκεται συνήθως σε υγρά περιβάλλοντα, επομένως είναι πιο πιθανό να μολύνει τον άνθρωπο λόγω της κατανάλωσης ωμών λαχανικών ή ωμού κιμά. Τα νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν όμως ότι μπορεί να βρίσκεται και σε ξηρά προϊόντα όπως το αλεύρι.
Ο Κρόου τονίζει πως όταν ψήνεται η ζύμη εξουδετερώνονται οι περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορεί να βρίσκονται σ’ αυτή, επομένως συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωσή της, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες, όταν είναι ακόμη ωμή.
Δείτε κι αυτό:
Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να μαγειρεύετε κάθε είδος κρέατος
Ασφάλεια τροφίμων: Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε