Η καθοριστική επίδραση του βελονισμού στον χρόνιο πόνο
Ο βελονισμός έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ιατρική και όχι μόνο.
Στη χώρα μας αναγνωρίζεται ως ένα αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του πόνου όπως σε πονοκεφάλους και οσφυαλγίες, ενώ μπορεί να βοηθήσει και σε καταστάσεις χρόνιου πόνου, όπως σε αρθρίτιδα, ινομυαλγία, καθώς και σε μυϊκούς πόνους.
Στο Australian Annual Acupuncture International Congress που διοργανώθηκε από το Australian Medical Acupuncture College με θέμα: “Mental Health, Wellbeing, Addiction” και πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Νοεμβρίου 2017 στο Golden Coast της Αυστραλίας, η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου – Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG), ως επίσημη καλεσμένη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ευεξία που προσφέρει ο βελονισμός στον ανθρώπινο οργανισμό, που βρίσκεται αντιμέτωπος με το χρόνιο πόνο.
Όπως τονίζει η κυρία Θεοδωράτου, «σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για το χρόνιο πόνο οι αλλαγές που γίνονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Ο Βελονισμός έχει αποδειχθεί σύμφωνα με τις λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου ότι επηρεάζει τα κέντρα του εγκεφάλου που αλλάζουν κάτω από το χρόνιο πόνο, the pain matrix, και συνεπώς μπορεί να βελτιώσει την σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία.
Ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει ή και να βελτιώσει το χρόνιο πόνο. Επίσης βελτιώνει και τα συνοδά προβλήματα του χρόνιου πόνου όπως είναι η αϋπνία, η κατάθλιψη, η δυσκοιλιότητα κ.α. και συνεπώς βελτιώνει συνολικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Ο βελονισμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος στον πόνο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως, τον εμπιστεύονται για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους».
Διαβάστε ακόμη:
Η σημαντική συμβολή του βελονισμού στον ογκολογικό ασθενή
Το πλαίσιο λειτουργίας για τον Ιατρικό Βελονισμό στην Ελλάδα διαμορφώνει το υπουργείο Υγείας
Γιόγκα & βελονισμός: Ποιους πόνους ανακουφίζουν
Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν: Παγκόσμια ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας