ΥΓΕΙΑ

Θρόμβωση: Πέντε περιπτώσεις που αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος

Οι θρόμβοι δεν είναι πάντοτε επικίνδυνοι και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι χρήσιμοι. Για παράδειγμα, σε έναν τραυματισμό τα κύτταρα του αίματος σπεύδουν στο σημείο που υπάρχει ανοιχτή πληγή και σχηματίζουν θρόμβο ώστε να σταματήσει η αιμορραγία και να ξεκινήσει η διαδικασία της επούλωσης.

Άλλοτε πάλι οι θρόμβοι σχηματίζονται εσωτερικά στον οργανισμό και τότε είναι που αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία ή και για την ίδια τη ζωή.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θρόμβων και καθένας από αυτούς προκαλεί διαφορετικά προβλήματα. Για παράδειγμα, ένας θρόμβος που μπλοκάρει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, ενώ ένας θρόμβος σε αρτηρία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα. Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στα κάτω άκρα, κατάσταση γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μπορεί να αποσπαστούν και να μετακινηθούν προς τους πνεύμονες και στην περίπτωση αυτή προκαλούν πνευμονική εμβολή.

Η θρόμβωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ασχέτως φύλου ή γενικότερης κατάστασης της υγείας του, ωστόσο σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού είναι πολύ πιο πιθανή και επικίνδυνη. Παρακάτω θα δείτε πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος θρόμβωσης εκτιμάται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

1. Υπερβολικό βάρος

Στα άτομα που έχουν περιττά κιλά είναι πιθανότερο να σχηματιστούν θρόμβοι στο εσωτερικό των φλεβών τους, οι οποίοι μεταφέρονται με το αίμα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται φλεβική θρομβοεμβολή και ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται και το σωματικό βάρος.

2. Εγκυμοσύνη

Ακόμη και οι σωματικά δραστήριες έγκυοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την πήξη του αίματος. Ένας βασικός λόγος είναι η αύξηση της συγκέντρωσης ορμονών (κυρίως οιστρογόνων) στο αίμα τους. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το αναπτυσσόμενο έμβρυο, καθώς όσο προχωρά η εγκυμοσύνη μπορεί να πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία της κοιλιάς και της ευρύτερης περιοχής, μπλοκάροντας την ομαλή ροή του αίματος.

3. Ιστορικό χρόνιας πάθησης

Ο κίνδυνος θρόμβωσης εκτιμάται πως είναι αυξημένος για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

4. Καθιστική ζωή

Η πολύωρη ακινησία, ειδικά όταν συνδυάζεται με την αφυδάτωση, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβωσης. Η καθημερινή σωματική άσκηση και τα μικρά συχνά διαλείμματα για όσους κάνουν καθιστική δουλειά (π.χ. υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί) είναι δύο απαραίτητα μέτρα μείωσης του κινδύνου.

5. Οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης

Η θρόμβωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικής διαταραχής που επηρεάζει την πήξη του αίματος. Αν γνωρίζετε πως κάποιος κοντινός συγγενής σας διαγνώστηκε με θρόμβωση κάποια στιγμή στη ζωή του, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Φλεβική θρομβοεμβολή: Δείτε πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το ύψος σας!

Θρόμβωση: 4 σωτήρια μέτρα πρόληψης

Θρόμβωση: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο και ο ρόλος της ασπιρίνης

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved